Zanimljiva knjiga o franjevcima

Autor knjige Ljudevit Anton Maračić (desno) (Z. ANGELESKI)
Autor knjige Ljudevit Anton Maračić (desno) (Z. ANGELESKI)

"Ovo je knjiga ne samo o životu fratara, već i o kustodijama i istarskim samostanima. Puno je tu podataka. Ja uživam u arhivu. Mnogi misle da je to dosadno i suhoparno, ali nije. Fratre su znali napadati i gusari, doduše ne tu u Istri već u Dalmaciji, a bilo je tu i oluja, brodoloma," rekao je preksinoć u pulskom samostanu sv. Franje Ljudevit Anton Maračić, autor svježe objavljene knjige "Franjevci konventualci u Istri (1559. - 1827.)", u izdanju Državnog arhiva u Pazinu i uz sunakladništvo Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Maračić je rođen 1938. u Premanturi, pripada Redu franjevaca konventualaca; 1963. je diplomirao teologiju, a šest godina kasnije diplomirao je hrvatski jezik i književnost. Preko 25 godina svećeničkog života proveo je kao glavni urednik "Veritasa". Neko vrijeme služio je u svojoj matičnoj Hrvatskoj provinciji sv. Jeronima kao provincijski ministar, a nekoliko je godina potom službovao u Vatikanu kao redoviti penitencijar u bazilici sv. Petra. Objavio je više djela, uglavnom povijesno-franjevačkog karaktera, vezanih uz rodnu mu Istru, a bavi se i pisanjem priloga duhovnog sadržaja.

Povjesničar dr. sc. Stipan Trogrlić rekao je da ova knjiga, uz neutralne, sadrži i negativne slike (prekršaji pravila ponašanja, osude za herezu, klevete i sudske procese), dok je ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu dr. sc. Elvis Orbanić istaknuo da je ova knjiga prvorazredan izvor za proučavanje života ove redovničke zajednice.

Recenzenti dr. sc. Stjepan Razum i prof. emeritus Miroslav Bertoša bili su spriječeni doći na promociju.

U uvodu je u ime domaćina gvardijan Đuro Vuradin pozdravio prisutne, među kojima i biskupa Porečke i Pulske biskupije Dražena Kutlešu, kao i njegova prethodnika, umirovljenog porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana. Tom je prigodom dvije Bachove skladbe izveo violončelist Fabio Jurić. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter