Začetnici fotoamaterskog pokreta u Hrvatskoj

Za retrospektivnu izložbu odabrano je 125 fotografija
Za retrospektivnu izložbu odabrano je 125 fotografija

U holu pazinskog Spomen doma postavljena je retrospektivna izložba fotografija u povodu 125. obljetnice Foto kluba Zagreb. Ovaj visoki jubilej zagrebački Foto klub obilježava nizom od devet izložbi u devet gradova, a Pazin je među njima odabran kao prvi. U ožujku će izložba biti postavljena u Rijeci, u travnju u Buzetu, u svibnju u Labinu, u lipnju u Umagu, u rujnu u Zadru, u listopadu u Vinkovcima i zatim u Rovinju, te na kraju ove turneje u studenom ove godine u Zagrebu.

Kultne fotografije

Za retrospektivnu izložbu odabrano je 125 fotografija, ali će u svakom gradu biti izložen drugi izbor fotografija povezanih temom ili razdobljem kada su nastale. Pazinska izložba predstavlja fotografije nastale od 1930-ih do 1950-ih godina, a među njima su i mnoga djela koja su postala sastavnim dijelom vizualnog identiteta hrvatske fotografske baštine. Među izlošcima je tako i čuvena fotografija Marije Braut koja prikazuje jedan od prvih nastupa pjesnika Enesa Kiševića, zatim fotografija Milana Pavića koja prikazuje pjesnika Tina Ujevića, i čitav niz prepoznatljivih portreta, pejzaža i dokumentarnih fotografija koje se često viđaju na stranicama Wikipedije ili u rubrikama "Dogodilo se na današnji dan".

Međunarodna turneja

Fotoklub Zagreb se inače smatra najstarijom fotoamaterskom organizacijom u jugoistočnom dijelu Europe. Osnovan je 1892. godine pod nazivom "Klub fotografah amateurah" i označio je početak fotoamaterskog pokreta u Hrvatskoj, samo dvije godine nakon što je u svijetu prvi takav klub osnovan u Londonu. Svoju 125. obljetnicu Fotoklub Zagreb će, osim ovom izložbenom turnejom po hrvatskim gradovima, obilježiti i nizom retrospektivnih izložbi u inozemstvu, od Trsta i Graza do Australije i Novog Zelanda. U Pazinu se ova izložba može pogledati do 28. veljače. (Napisao i snimio D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter