Za razvoj nove kulturne infrastrukture u Istri

Osnivači MP3 platforme: Marko Bolković, Ivana Čehić, Marino Jurcan Marino i Matija Debeljuh (N. O. R.)
Osnivači MP3 platforme: Marko Bolković, Ivana Čehić, Marino Jurcan Marino i Matija Debeljuh (N. O. R.)

Konferencijom za novinare predstavnici projekta MP3-otvorene platforme za promociju, promišljanje i produkciju novih medijskih kultura u Istri  predstavili su skorašnji  cjelodnevni događaj pod nazivom "Novi mediji - Nove prilike".

Riječ je naime, o projektu pulske Udruge Metamedij i Sonitus, Faro 11 iz Rovinja, Labin Art Expressa XXI te umjetničke organizacije Apoteka iz Vodnjana, pod čijom se dirigentskom palicom pokušavaju dati nove perspektive i mogućnosti razvoja nove kulturne infrastrukture u Istri s fokusom na osnivanje centra za nove medije. O svemu tome, počevši od načina i mogućnosti financiranja kulture kroz EU fondove, značaju javnog civilnog-partnerstva, razvoju nove infrastrukture i  značaju obrazovanja za nove medije bit će govora 12. lipnja u rovinjskom Multimedijalnom centru na cjelodnevnoj konferencija.

- Program će otvoriti Anastazija Magaš Mesić i Mladen Šehar iz Ministarstva kulture koji će govoriti o mogućnostima financiranja kulturnih projekta sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda, te programima EU Kreativna Europa. U dijelu posvećenom značaju javno-civilnog partnerstva u razvoju nove infrastrukture u kulturi bit će predstavljen Zavod KSEVT iz Vitanja u Sloveniji, čija je izgradnja Kulturnog centra za europske svemirske tehnologije 2010. sufinancirana sredstvima iz EU fondova, najavio je između ostalog Marino Jurcan, jedan od koordinatora projekta MP3.

Također, na pressici je istaknuo, da će uz Dragana Živadinova, predstavnika za umjetnost u Savjetu KSEVT-a na konferenciji "Novi mediji-Nove prilike" govoriti  i Boris Debacker, manager u Institutu V2 iz Roterdama, čiji će Institut za nestabilne medije - V" biti predstavljen kao primjer dobre prakse javno-civilnog partnerstva.

- Osim toga Društveni centar Rojc iz Pule bit će predstavljen kao primjer javno-civilnog partnerstva u Hrvatskoj, a predstavit će ga njegova predsjednica Irena Burba, čije će izlaganje biti usmjereno ka participativnom modelu upravljanja zgradom, dodao je Jurcan koji će i sam govoriti o rezultatima istraživanja MP3 platforme vezanim za potrebe izvan institucionalne kulturne scenu u području novih medija i tehnologija a samim tim i potrebe osnivanje jednog takvog centra.

U poslijepodnevnim satima o značaju i ulozi obrazovanja u razvoju novih medija govorit će dr. Ivica Mitrović, docent s Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu nakon čega slijede i konferencije radioničkog tipa gdje će se kroz grupni rad pokušati kreirati smjernice za daljnji razvoj centra za nove medije. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter