Za Pulu prijestolnicu kulture 800 tisuća kuna

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Program javnih potreba u kulturi za 2015. godinu, prihvaćen sredinom prosinca na sjednici pulskog Gradskog vijeća, iznosi sveukupno 28,85 milijuna kuna, te je 60-ak tisuća veći od  prošlogodišnjeg. Od tog je iznosa, mimo kulture, 3,4 milijuna namijenjeno udrugama građana i neprofitnim organizacijama (manjinske i vjerske zajednice, stranke, sindikati…), a na javni poziv prijavilo se do rujna 2014. ukupno 239 programa i projekata.

Najveći dio kolača ustanovama

Veći dio kulturnog proračuna, kao i inače, namijenjen je gradskim ustanovama, ali u manjim iznosima nego lani : Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula 5,07 milijuna kuna (pola milijuna kuna manje nego prošle godine), Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula 4,03 milijuna (200 tisuća kuna manje nego 2014.) te Pula film festivalu 3,8 milijuna (150 tisuća kuna manje nego prošle godine). Pritom proračun bilježi i prihode od vlastitih usluga te sredstva iz drugih proračuna, i to za INK 1,8 milijuna, a Gradsku knjižnicu nepunih dva milijuna kuna.

Također, u usvojenom proračunu navodi se da će u INK-u "dinamika daljnjeg zapošljavanja kazališnih umjetnika u cilju njegove profesionalizacije u razdoblju od 2015. do 2017. ovisiti o sufinanciranju kazališta iz drugih proračuna".

Za Gradsku knjižnicu cilj je do 2017. postupno povećavati broj zaposlenih, što je, navodi se, "višegodišnja realna potreba budući da broj zaposlenih u pulskoj knjižnici bitno odstupa od standarda Narodne knjižnice ". Kad je posrijedi Pula film festival, uz isticanje "racionaliziranja troškova, unutarnje preraspodjele poslova te maksimalnog angažmana djelatnika", u planu je da ova ustanova od ove godine, pored dosadašnjih programa, preuzme koordinaciju cjelokupne manifestacije "Prosinac u gradu".

(Pre)niska kultura šatora

Spram sve učestalijih aktualnih kritika dijela javnosti na račun "kulture šatora", posebice onog kod Arene i populističkih programa i izvođača upitnih umjetničkih kvaliteta, intrigantan je dio obrazloženja ovogodišnjeg kulturnog proračuna vezan uz gradske kulturne manifestacije, gdje se kaže: "S ciljem unapređenja cijelog sustava razdvajaju se programi koji imaju vrhunsku umjetničku vrijednost od programa koji su važni za zajednicu, iako ponekad i nisu zadovoljavajuće razine umjetničke kvalitete te ih je moguće prije opisati kao zabavne negoli kulturne programe".

Ovaj je stav još prošle godine na jednoj od sjednica Gradskog vijeća izrekla resorna pročelnica gradskog Odjela za kulturu Jasmina Nina Kamber, koja i danas tvrdi da takvi zabavni programi predstavljaju javnu potrebu, no pritom dodaje: "Ne idemo ispod svake razine i trudimo se da i takvi programi imaju zadovoljavajuću kvalitetu".

- Što se tiče šatora na Karolini, on je napravljen u privatnom aranžmanu i nije ga sufinancirao gradski Odjel za kulturu. Jednako tako, taj šator nije bio u sklopu manifestacije "Prosinac u gradu", iza koje stoji naš Odjel, veli pročelnica Kamber. Inače, šator na Karolini vodio je vlasnik caffe bara Cabahia, član vladajućeg IDS-a i  fažanski vijećnik ove stranke Ivan Marčeta.

Velika i važna proračunska stavka "Ostali programi u kulturi" s nepunih 7,3 milijuna kuna (pola milijuna kuna više nego lani) pokriva stotinjak raznih korisnika proračunskih sredstava, čiji se iznosi kreću od pet tisuća kuna (primjerice međunarodnoj kiparskoj koloniji Cavae Romanae) do milijun i pol kuna SAKUD-u i članicama. Kao i prošle godine 350 tisuća kuna izdvaja se za Sajam knjiga odnosno 200 tisuća za Međunarodni kazališni festival PUF.

Kako nam je istaknula pročelnica Kamber, sve pojedinačne iznose za sve programe i projekte predložila su kulturna vijeća (čiji su članovi imenovani na prijedlog udruga), te pročelnica, a iznose, kako kaže, nije promijenila ni za lipu.

Od novijih programa, još je u prošloj godini za projekt kandidature Pule kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine izdvojeno 250 tisuća kuna za pripremu natječajne dokumentacije, za radionice, savjetovanja, honorare tima za pripremanje dokumentacije i izrada web stranice. U ovoj je godini za taj projekt izdvojeno 800 tisuća kuna.

Tko je sve odbijen?

Među odbijenim pojedincima i udrugama koji nisu dostavili šestomjesečno Izvješće o ostvarivanju programa  i Financijsko izvješće o namjenskom utrošku sredstava iz Proračuna Grada Pule za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2014. godine, nalaze se Marko Rojnić (10 tisuća kuna), Projekt metafizike Hrvoja Juvančića (sedam tisuća kuna), Nenad Marković (dvije tisuće), klub studenata u Zagrebu (10 tisuća), klub studenata u Trstu (11 tisuća kuna) te Savez izviđača Pule s odobrenih 14 tisuća kuna u prošloj godini.

Među subjektima koji nisu dostavili ova izvješća u propisanom roku te su također odbijeni su i udruge koje su ostavile velik trag na kulturnoj sceni Pule - Art & Music festival s prošlogodišnjom potporom od ukupno 43 tisuće kuna (za školu stripa deset, radionicu deset i festival 23 tisuće kuna), Udruga Neboder Željka Markovića odnosno njegova Jazzbina (50.000 kuna). U toj su grupi i: Udruga Casoni Vecchi (23.000), Udruga Roma Istre Pula (11.000 kuna) i Udruga Rondo Histriae (10 tisuća kuna). Pritom je Kulturno vijeće za glazbene i ljetne glazbeno-scenske programe na sastanku održanom 10. listopada 2014. utvrdilo za udrugu Art & Music te Jazzbinu nenamjensko korištenje proračunskih sredstava.

Iz razloga što nisu zadovoljili propisane formalne uvjete natječaja, odbijeni su i Makedonsko kulturno društvo Sveti Kiril i Metodij, Udruga barmena Istarske županije, pulsko numizmatičko društvo Vespazijan i Filatelističko društvo Arena. (Zoran ANGELESKI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter