Vrijeme napuštanja, još ne i prepuštanja


U Gradskoj galeriji Labin otvorena je samostalna izložba dame hrvatskog nadrealizma, Nives Kavurić-Kurtović. Pred mnogobrojnom publikom, nakon nekoliko riječi o autorici koje je izrekla koordinatorica programa Gradske galerije Labin Tea Bičić, izložbu je predstavila povjesničarka umjetnosti iz Rijeke Branka Arh, te ju je potom u ime Grada otvorio dogradonačelnik Zoran Rajković.

Intimna i otvorena Izložba naziva "Vrijeme napuštanja, još ne i prepuštanja" predstavlja dvadesetak crteža i osam slika ove velike autorice. Izložene slike dio su autoričine produkcije u vremenu od 2002. do 2006. godine, dok su crteži vrlo recentne produkcije uz nekoliko koji datiraju iz 2014. godine. Intimna i otvorena, direktna i raskošna kao i svaki put dosad, Nives Kavurić Kurtović i ovom izložbom potvrđuje svoju veličinu.

Ime je to iza kojeg se krije više od pola stoljeća stvaranja, stotinu samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, tisuće sudjelovanja u skupnim izložbama, završena zagrebačka Akademija likovnih umjetnosti na kojoj kasnije drži katedru slikarstva, mnogobrojne nagrade za rad, te veliki uspjesi u inozemstvu. Nives je prva hrvatska slikarica koja je postala redovitim članom Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti. "Možete li vi vidjeti neka vrata kroz koja će se današnja umjetnost provući, naći neki izlaz s pokrićem, što se zapravo događa i događa li se uopće nešto? Kafka nije nudio sadržaj, ništa nema smisla ako se traži sadržaj, ali svaka njegova rečenica ima duboke razloge. Beckettovi dijalozi su besmisleni ako se ne uđe u dubinu razloga. Danas je cijeli život nekakav šou s vrijednostima koje bliješte pa imamo osjećaj punine, a sve skupa je kao veliko posluživanje koje ima klisko tlo i malo potrebe za mislećim", rekla je svojedobno umjetnica. Atmosfera koncentracije Povjesničarka umjetnosti Branka Arh u predgovoru izložbenog kataloga zapisala je "Slike i crteži sami stvaraju atmosferu koncentracije, likovnu, pobožnu u smislu gledanja, promatranja i iščitavanja pa je Nivesina izložba uvijek događaj, a ona kao likovnjak, uvijek željno dočekana.

Umjetnost je središte njena života, njeni likovi nedjeljivi su od nje same. Iz nje su iznikli, poput grozdova koji se poslije povezuju u cjelinu, u veliku ispovijest, crtačku i slikarsku." Nives Kavurić-Kurtović rođena je u Zagrebu 1938. godine.

Diplomirala je grafiku i slikarstvo na ALU u Zagrebu u klasi prof. Frane Baće (1962.), a bila je suradnica Majstorske radionice K. Hegedušića (1962. do 1967.). U statusu samostalne umjetnice djeluje od 1983. Profesorica je na ALU u Zagrebu od 1983. Od prve izložbe u Kabinetu grafike JAZU 1963. izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Redovita je članica HAZU od 1997. Studijski je boravila u gotovo svim zemljama Europe i u SAD-u. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i u inozemstvu. Ostvarila je više od stotinu samostalnih i oko tisuću skupnih izložaba i djela joj se nalaze u mnogim muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i u svijetu. Godine 2014. uvrštena je u Art Collection of the European Parliament (Bruxelles). Živi i radi u Zagrebu, a izložba ostaje otvorena da 1. kolovoza. (Adriano ŠĆULAC) 


Podijeli: Facebook Twiter