Vrijedna knjiga o povijesti Peroja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sredinom 19. stoljeća ne samo da su strani putopisci potomke crnogorskih doseljenika u Peroj smatrali potomcima starih Grka, zbog pravoslavne vjere, nego su i vjerovali da je ta "grčka kolonija" osnovana u doba Prijama, kralja mitske Troje. Peroj nazivaju Pergamom (to ime nosi antički grad u Maloj Aziji), sugeriraju da je Peroj anagram od grčkog Epira (tada su pisali Peroi i Epiro), a u fizionomiji mještana tražili su sličnosti s junacima grčke mitologije.

S takvom se zabludom 1874. suočio i francuski putopisac grof Perrochel, a o tome mještani i ljubitelji lokalne povijesti mogu čitati u novoj knjizi "Peroj - perom romantičara" arhimedrita Danila Ljubotine, koja će se danas, s početkom u 18 sati, promovirati u pulskom Circolu. Knjiga je predstavljena u Peroju prije tri mjeseca.

O knjizi će danas u Puli govoriti mitropolit zagrebačko-ljubljanski prof. dr. Porfirije, lingvist i političar prof. dr. sc. Milorad Pupovac te književnik i glazbenik Daniel Načinović, a uz voditelja Igora Gala, u glazbenom programu nastupit će kamerni hor Ton Despotin zagrebačkog sabornog hrama Sv. Preobraženja te sopranistica Tanja Andrijić uz klavirsku pratnju Vesne Ivanović Ocvirk.

Arhimedrit Danilo Ljubotina, poznati Perojac, preveo je dva putopisna teksta iz 19. stoljeća, i oni čine temelj ove knjige: s venetskog tekst "Peroi - descrizione" (Peroj - opisivanje) talijanskog grofa Girolama Agapita tiskanog 1844. godine u Trstu, i dio putopisa "Une semaine en Istrie" (Jedna sedmica u Istri) grofa Perrochela štampanog 1874. u Le Mansu. Autor je knjigu opremio brojnim starim i novim fotografijama Peroja, Fažane i Vodnjana, slikama, ilustracijama i povijesnim dokumentima, a izdana je u Beogradu u 1.000 primjeraka. (Z. ANGELESKI)

 


Podijeli: Facebook Twiter