Vrednovanje krajobraznih vrijednosti

S jedne od prezentacija studentskih radionica o tvrđavama (Danilo MEMEDOVIĆ)
S jedne od prezentacija studentskih radionica o tvrđavama (Danilo MEMEDOVIĆ)

Ovogodišnja, 14. po redu Međunarodna radionica arhitekture fortifikacija u NP Brijuni, zahvaljujući inicijativi i organizaciji Javne ustanove Nacionalni park Brijuni održat će se od 5. do 14. rujna.

Planom predviđene aktivnosti odvijat će se na Velikom i Malom Brijunu, te obuhvatiti nastavak i dovršenje ranije započetih projekata na istraživanju, evidentiranju, dokumentiranju te vrednovanju kulturno-povijesnih i krajobraznih vrijednosti navedenih otoka.

Na Malom Brijunu obradit će se lokalitet baterije Kadulja s radovima na identifikaciji i inventarizaciji, geodetskim i arhitektonskim snimanjem te izradom idejnih skica uređenja i prezentacije. Na cijelom će se otoku nastaviti geološka istraživanja, identifikacija i inventarizacija povijesnih hortikulturnih površina s prijedlogom smjernica za njihovo uređenje, te istraživanja i evidencija elemenata topničkog naoružanja fortifikacija na otoku za potrebe identifikacije i katalogizacije.

Na Velikom Brijunu planirane su aktivnosti revizije i dopune elaborata oštećenja struktura baterija Giacone i Kavarola s izradom programa mjera i plana interventnih radova.

U realizaciji programa sudjelovat će studenti i nastavnici Arhitektonskih fakulteta Sveučilišta u Ljubljani i Krakowu, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta iz Zagreba te Tehničkog veleučilišta iz Zagreba. Planirano je da u sastavu edukativnoga programa radionice stručni voditelji i pozvani gosti održe desetak terenskih i seminarskih predavanja. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter