Vodnjanski Arte in situ okupio međunarodne umjetnike

Raku tehnika kao osnova simpozija (D. ŠTIFANIĆ)
Raku tehnika kao osnova simpozija (D. ŠTIFANIĆ)

Ni bura ni prohladno vrijeme nisu spriječili umjetnike da nastave stvarati na otvorenom, na devetom po redu simpoziju Arte in situ u Vodnjanu. Simpozij je danas na konferenciji za novinare predstavljen u "vrtu skulptura", koji bi, sudeći po broju radova, uskoro mogao postati i park skulptura u vodnjanskoj casi Rosini.

Voditeljica i začetnica ovog projekta, grafičarka, slikarica, keramičarka i skulptorica Solidea Guerra, rekla je da je dominantna tehnika u raku keramici, no da ovogodišnji simpozij, koji traje od 14. do 18. travnja, okuplja ekipu umjetnika različitih umjetničkih izričaja.

- Simpozij je međunarodnog karaktera, a tema je slobodna. Sve je počelo još prije devet godina, kao druženje uz kreativno stvaranje keramike u Vodnjanu, a sada već povezujemo više umjetnosti i umjetnika iz različitih dijelova svijeta. Inspiracija dolazi iz prostora i međusobne interakcije umjetnika. Ljepota ovog nadahnutog umjetničkog susreta je da okolina daje umjetnicima, ali i umjetnici trajno ostavljaju umjetnička djela okolini u kojoj su stvarali, obogaćuju mjesto boravka, rekla je Guerra.

Ovogodišnji, deveti simpozij okupio je i devet umjetnika: Anne-Katrin Altwein (Njemačka), Arturo Saccone (Italija), Gioiela Suardi (Italija), Borislav Božić (Rijeka, Hrvatska), Walter Perotti (Italija), Danijela Pivašević Tenner (Srbija), Đanino Božić (Hrvatska), Boris Roce (Hrvatska) i Solidea Guerra (Hrvatska).

Direktorica TZ-a Vodnjana Morena Smoljan Makragić istaknula je da Vodnjan teži promoviranju svojih umjetnika i razvijanju umjetničke scene, koja primjerice, poput ove, nastaje zahvaljujući entuzijazmu i trudu Solidee Guerre.

Kulminacija simpozija je izložba koja će biti otvorena u petak u 18 sati i na kojoj će umjetnici izložiti radove nastale na ovotjednom simpoziju. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter