Vladimir Šeks: Obračun s kovačima lažnog novca

S predstavljanja u Domu hrvatskih b13.3.2017. Dom hrvatskih branitelja - Vladimir Seks - promocija knjige Snimio: Dejan STIFANIC
S predstavljanja u Domu hrvatskih b13.3.2017. Dom hrvatskih branitelja - Vladimir Seks - promocija knjige Snimio: Dejan STIFANIC

Dva toma knjige Vladimira Šeksa "1991. Moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat" predstavljena su u ponedjeljak u Domu hrvatskih branitelja, u organizaciji pulskog ogranka Matice hrvatske. O knjizi su, osim autora, govorili prof. dr. sc. Nevio Šetić, te povjesničari  doc. dr. sc. Ivica Miškulin i doc. dr. sc. Dinko Čutura. 

Riječ je o memoarskoj knjizi u kojoj Šeks, kako je kazao, putem svojih sjećanja na 1991. godinu, najsudbonosniju u novijoj  hrvatskoj povijesti, s jedne strane želi otrgnuti od zaborava ključne dramatične trenutke stvaranja i obrane hrvatske države, otvarajući arhivsku građu, dokumente koji su prvi  put dostupni hrvatskoj javnosti putem njegovih dvaju knjiga.

Istina a ne laži

- Želio sam  prikazati istinu o stvaranju hrvatske države. Drugo, to je svojevrsni obračun s kovačima lažnog novca, s krivotvoriteljima novije hrvatske povijesti, s onim krivotvoriteljima koji uporno, s različitih strana, promoviraju jednu veliku laž, laž o tome da je hrvatska država nastala na temelju dogovora šovinističkih vođa Tuđmana i Miloševića, da je to bio dogovorni rat i da je hrvatska država nastala na lažnim temeljima.

Upravo ovdje, u ove dvije knjige, a i kroz sljedeće koje dolaze, argumentirano želim dokazati da je temelj neovisne demokratske hrvatske države Domovinski rat, odnosno pobjeda hrvatskog naroda i branitelja u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu, te Ustav RH. Dakle, to je svojevrsna borba protiv kovača lažne povijesti, rekao je Šeks.

Knjige su, dodao je, tiskane u desetak tisuća primjeraka, te promovirane u tridesetak gradova Hrvatske i BiH

- Mislim da će moje knjige nekim drugim povjesničarima biti putokaz za prevladavanje unutarhrvatske podjele i da jednostavno prodre istina. Hrvatska je 1990-ih godina izborila neovisnost, izborila se kao demokratska država samo zato što je došlo do homogenizacije hrvatskog naroda i svih patriota neovisno o nacionalnost. Zaglavni kamen hrvatskog zajedništva i jedinstva bio je da smo kao relativno mali narod bili izloženi ogromnom pritisku bez prijatelja i strahovitoj agresiji, ali smo uspjeli opstati i pobijediti. A zalog uspjeha, opstanka i pobjede bili su samo sloga i zajedništvo, rekao je Šeks.

Memoarski doprinos

Dr. Nevio Šetić je kazao da je riječ o vrlo zanimljivom  memoarskom izdanju sjećanja Vladimira Šeksa, koji je 1991. bio potpredsjednik Hrvatskog sabora i HDZ-a, a obnašao je i niz drugih dužnosti, osobito vezanih uz rad saborskog povjerenstva za državno-pravne odluke o osamostaljivanju Hrvatske.

- Radi se o tome da je 1991. godina obrađena s točke kronološkog slijeda događanja, navedeno je što se sve u Hrvatskoj tada događalo u odnosu na stvaranje suvremene hrvatske države, te u odnosu na agresiju i Domovinski rat. Vrlo je minuciozno obrađivano, ne samo po sjećanju, jer je Šeks koristio i zapisnike s raznih sjednica, osobito Predsjedništva HDZ-a, Vrhovnog državnog vijeća, te razne druge dokumente iz arhiva, čime je dao velik doprinos istini o tim događajima. Bilo je raznih pokušaja, raznih gledanja, a ovo je jedan velik doprinos činjenici ostvarenja hrvatske države i, s druge strane, Domovinskom ratu, rekao je Šetić.

Knjiga omogućuje uvid u hrvatsku ratnu scenu iz kuta koji dosad nije bio dostupan javnosti, kazao je Dinko Čutura, te dodao da stenogrami sa sastanaka, odluke i dokumenti postaju još uvjerljiviji i pomažu nam da razumijemo okolnosti u kojima je stvarana Republika Hrvatska.

- Šeksovi rukopisi su autentični jer je on sudionik stvaranja hrvatske države, budući da je vršio važne državne funkcije. On bilježi ono što se događalo na ratištima, ali i u prostorima u kojima se odlučivalo o sudbini zemlje koja je nastajala, rekao je Čutura. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter