Vizualno impresivni "Čovjek s Arana"

Film se smatra jednim od klasičnih ostvarenja dokumentarnog, odnosno etnografskog žanra
Film se smatra jednim od klasičnih ostvarenja dokumentarnog, odnosno etnografskog žanra

Vizualno impresivni britanski igrano-dokumentarni film "Čovjek s Arana" Roberta J. Flahertyja iz 1934. prikazat će se sutra u 20 sati, uz slobodan ulaz, u klubu Pulske filmske tvornice, u sklopu "Lenićeve liste". Za uvodnu riječ i naknadnu moderaciju diskusije bit će zadužen filmski autor i kritičar Elvis Lenić.

Film prikazuje stanovnike Aranskog otočja na zapadnoj obali Irske koji žive izvan suvremenih tokova. Faherty je dokumentirao njihovu svakodnevnu borbu za preživljavanje koja uključuje ribarenje s litica, uzgajanje krumpira na mjestima s nešto malo zemlje i lov na morske pse. Naglasak je prvenstveno stavljen na prikaz surove prirode krševitog, vjetrovitog i često olujnog otoka.

U fokusu je troje otočana koji predstavljaju tipičnu obitelj podneblja s time da je Flaherty inzistirao na rekonstrukciji tradicionalnog oblika života, osobito ribolova, na kojoj je gradio fabulističku, dramaturšku i retoričku snagu filma. On je inovativan i na tehničkom planu jer je redatelj rabio ručnu kameru sa širokokutnim objektivima velike dubinske oštrine kao i teleobjektiv, što mu je omogućilo da s obale registrira zbivanja na moru.

Film se smatra jednim od klasičnih ostvarenja dokumentarnog, odnosno etnografskog žanra. Godine 1934. osvojio je Mussolinijev kup za najbolji strani film na 2. međunarodnom venecijanskom filmskom festivalu. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter