Vizualizacija promjena i ekspresivne instalacije

Detalj postava Ive Haramine Milinković
Detalj postava Ive Haramine Milinković

U Gradskoj galeriji Fonticus opet je aktivno pa su tako prošli vikend otvorene dvije samostalne izložbe. Izložbom "Izvješća o meni" predstavila se Anne Hausner, a postavom "Mapiranje prostora stanja" Iva Haramina Milinković.

Uz mnogobrojnu publiku i dobru atmosferu izložbe je otvorio  Eugen Borkovsky. Govoreći o izložbi Anne Hausner konstatirao je da su pred posjetiteljima "vizualna izvješća, kratka kao pjesma, ali slojevita i višeznačna poput romana"

Likovna zrelost

- Predmet ovog postava je vizualizacija promjena i nestalnosti pojava u prirodi i paralelno s time, u nama. Radovi Anne Hausner u situacije promišljane zrelom likovnošću. Njihova energija nosi obilježja intimnog doživljaja, a sadržajem dodiruju univerzalne kategorije. Titravost svjetla miješa se s titranjem vremena. Umjetnica zna da je pogled privremen i da je trenutak samo dio niza tijeka vremena. U isti čas mi smo i ovdje i negdje drugdje, npr. u nečijim mislima. Odmah za tim taj trenutak je potrošen i već smo u nekom drugom trenutku. Umjetnica propituje, rastačući impresiju u interpretaciju. Za iščitavanje je potrebna spoznaja da je materija samo jedan vid energije, kazao je između ostalog Borkovsky.

O "Mapiranju prostora i vremena" kaže da "namjera nagoni umjetnika da izabere sredstva i materijal kojim bi izgovorio zamišljeno". Iva Haramina Milinković kao gradivo rabi olovku, boje, platno, konac, žicu, vunu pa tu ima tragova rezanja, gužvanja, crtanja, paljenja.

Sloboda pristupa kreativnom

- Konfrontacija netipičnih materijala govori o slobodi pristupa kreativnom. Poetika i podatnost materijala, zavodi umjetnicu.

Ona intervenira traženjem novog značenja. To postiže efektno: formiranje raznorodnih formacija, zauzimanjem prostora.

Promišljanje autorice možemo promatrati iz aspekta igre koja biva zaustavljena u ovom, izloženom obliku da bi se dalje mijenjala u nekom sljedećem stupnju. Seriju ambijentalnih instalacija možemo promatrati kao trodimenzionalne grafike. Umjetnica uzima materijal koji nosi odlike promjenljivog. Iako bez naglašenog kolora, radovi djeluju izuzetno ekspresivno, kaže Borkovsky. (Priredio M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter