Villa Polesini ugostit će izložbu Borisa Bućana

Boris Bućan (M. ANGELINI)
Boris Bućan (M. ANGELINI)

Porečki hotel Valamar Club Tamaris drugu godinu zaredom ugostit će suvremene umjetnike koji će tijekom srpnja boraviti i stvarati u ovom hotelu. Riječ je o trećem izdanju projekta Umjetnik na odmoru koji nastavlja sve strategije i koncepcije kojima je bio vođen u svojim prijašnjim izdanjima. Projekt realizira Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac s hotelijerskom tvrtkom Valamar hoteli & ljetovališta.

- Ovim projektom i sudjelovanjem domaće i internacionalne grupe autora, koja je svake godine sastavom drugačija, Poreč i Hrvatska smještaju se na kartu kao aktivna točka zbivanja u suvremenoj umjetnosti. U državi u kojoj je turizam glavna okosnica industrije, na ovaj se način u vrhuncu sezone odigrava program visoke kulture. Kolekcija Marinko Sudac i Institut za istraživanje avangarde već su nizom projekata, izložba i publikacija pokazali svoj edukativni karakter. Umjetnik na odmoru 2014. daljnja je elaboracija ove didaktike stavljajući avangardnu umjetnost u svakodnevno iskustvo, kaže Nives Matić, iz marketinga tvrtke Riviera Adria koja posluje u sklopu grupacije Valamar.

Među ovogodišnjim sudionicima projekta Umjetnik na odmoru je Gera Urkom umjetnik iz Londona koji je 70-ih godina bio sudionikom transformacije poimanja umjetnosti u Beogradu. Tu je češki umjetnik mnogih revolucionarnih djelatnosti Jiŕí Valoch koji nanovo propituje granice teksta i slike, spajajući svoje stručno znanje lingvistike i umjetnosti.

Slovenski sudionik Andraž Šalamun hrvatskoj javnosti već je poznat kao član grupe OHO. Poznat je javnosti i Ulay, njemački umjetnik koji je dugi niz godina na raznim lokacijama u svijetu izvodio performanse s Marinom Abramović. Dragomir Ugren umjetnik je još uvijek dosljedan svom minimalističkog izrazu. Era Milivojević član je grupe u koju spada i Urkom koja je 70-ih bila koncentrirana oko Studentskog centra i bavila se performansima.

Završnica projekta bit će u rujnu u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, gdje će se skupnom izložbom prezentirati ovi autori. U sklopu izložbe Era Milivojević izvest će performans, a Marko Pogačnik će održati predavanje.

Ujedno, svake se godine prije izložbe u Zagrebu, a tijekom boravaka umjetnika na odmoru organizira i jedna izložba u sklopu projekta. Ove godine 24. srpnja priređuje se izložba Borisa Bućana iz ciklusa Bućan Art u Villi Polesini. Nakon četrdesetak godina ponovno će javno biti prikazani pojedini radovi nastali početkom 70-ih. Izložba je i uvod u puno veći opus Bućanovih radova koji će biti prezentirani u sklopu izložbe pop arta "The World Goes Pop" sljedeće jeseni u galeriji Tate Modern u Londonu.

Prošlogodišnja porečka izložba bila je ''Tranzicija'' Josipa Vanište i Rusa Olega Kulika te grupe Plavi nosevi (Alexandr Shaburov i Vyacheslav Mizin). U suradnji s Ludwigom – muzejom suvremene umjetnosti u Budimpešti, ista izložba u veljači ove godine doživjela je internacionalni uspjeh. Prve godine održavanja projekta, samostalnu izložbu imao je Ivan Kožarić čije su skulpture bile izložene u eksterijeru. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter