Venecijanski glazbenici oduševili pulsku publiku

Interpreti Veneziani u Circolu (M. ANGELINI)
Interpreti Veneziani u Circolu (M. ANGELINI)

Publika koja je dupkom ispunila veliku salu u pulskom Circolu, u sjedištu Zajednice Talijana, preksinoć je oduševljenim pljeskom ispratila komornu gudačku skupinu Interpreti Veneziani kojima se u jednoj točki pridružila pulska flautistica Samanta Stell. Talentirani venecijanski glazbenici koji svoj ugled uspješno grade već skoro 30 godina i iza kojih je blizu 20 objavljenih CD-ova pulsku su publiku u prvom dijelu počastili s Vivaldijevim klasikom, ciklusom koncerata za violinu i orkestar "Četiri godišnja doba". Za vrijeme izvođenja "Proljeća" i "Ljeta" solist je bio violinist Sebastiano Maria Vianello, da bi kroz "Jesen" i "Zimu" publiku proveo violinist Nicola Granillo.

Veliki interes publike zacijelo se može pripisati i činjenici da je ovo bilo prvi put u novijoj povijesti da je netko "Četiri godišnja doba", koja su nastala pred skoro 300 godina, izveo u cijelosti pred pulskom publikom. S druge strane tu je i vječita lepršava privlačnost ovog Vivaldijevog ciklusa koji spada u ona djela koja i onima koji nisu poznavatelji klasike zvuče poznato, koja su nam se zavukla pod kožu.

U drugom dijelu koncerta, nakon pauze, glazbenicima se priključila Samanta Stell koja je majstorski izvela još jedno Vivaldijevo djelo, radi se o koncertu "Il Cardellino" za što je također nagrađena velikim aplauzom.

Stell je profesorica flaute i komorne glazbe u Umjetničkoj školi Poreč te nekadašnja venecijanska studentica.

Službeni dio programa završen je "Suitom" Marina Maraisa gdje je kao solist nastupio violončelist Davide Amadio. Odlična atmosfera još je prije kraja koncerta navijestila da se može očekivati bis, a više nego zadovoljna publika je glazbenike preksinoć dovukla na dva dodatka.

Projekt je realiziran uz potporu Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije posredstvom Talijanske unije temeljem konvencije MAE-UI. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter