Vedran Šilipetar izlaže u zagrebačkoj galeriji Makek

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Tragos i anima" simboličan je naziv zagrebačke samostalne izložbe na kojoj se pulski umjetnik Vedran Šilipetar predstavlja recentnim radovima u galeriji Makek na Zrinjevcu, a izložba će biti otvorena u srijedu 1. ožujka.

Radi se o presjeku desetgodišnjeg stvaralaštva nastalog fragmentarno u periodu nakon diplome na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti (studij kiparstva u klasi Josipa Diminića) 2007. godine. Prva samostalna i za Šilipetra vrlo značajna izložba u pulskoj galeriji Cvajner iznjedrila je ciklus skulptura u pur pjeni bestijalne tematike na koju je kasnije nadograđivao i usavršavao svoj rukopis. Na izvjestan je način i ova izložba spoj klasičnih likovnih disciplina koje odaju njegove afinitete prema više pravaca i stilova zadojenom na iskustvima povijesnih avangardi.

Kako kaže Mladen Lučić, u skulpturi je prisutan i znakovit utjecaj ranih Giacomettijevih radova u srazu s animalističkim i duhovitim rješenjima Barrija Flanagana, ali i Picassovih istraživanja u domeni plastike. To se ponajprije očituje u vrlo ekspresivnim i organičkim teksturama arhetipskih motiva bika i koze u bronci, dok se u motivima ptica i apstraktnijim formama u varenom željezu pak očituju sklonosti ka pročišćenju i krajnjem redukcionizmu.

U dvodimenzionalnom izričaju ponovno je sklon skulptorskom odnosno crtačkom promišljanju.

- U fokusu je crta i njen psihološki aspekt. Balansiram na tankoj liniji između apstraktnog ekspresionizma, tašizma, akcije i art bruta. Motiv ukoliko je i prisutan tada je samo naznaka, a akcent je u potezu, gesti, emociji. Na neki način je to ispiranje psihe od surove realnosti i čin ozdravljenja lišen svakog racionalnog poimanja svijeta. Jer stvaralački čin uistinu i jest jedina procesija u kojem čovjek ima pravo biti ono što jest - (Ne) čovjek, kaže Šilipetar. Izložba ostaje otvorena do 21. ožujka. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter