Večeras u našem gradu - Alan Ford

Iz predstave "Alan Ford" prema tekstu feralovca Predraga Lucića
Iz predstave "Alan Ford" prema tekstu feralovca Predraga Lucića

Likovi kultnog stripa Alan Ford, Broj jedan, Bob Rock, Sir Oliver, Superhik, Jeremija, Grunf oživjet će večeras u 20 sati na velikoj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula. Predstava "Alan Ford" nastala je po motivima stripa Maxa Bunkera i Magnusa, prema tekstu feralovca Predraga Lucića, u režiji Kokana Mladenovića, a u koprodukciji Gledališča Koper i Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

U Italiji je 1969. izašao prvi broj ovog stripa, koji je sredinom 70-ih u odličnom prijevodu Nenada Brixyja, s puno dobrog crnog humora i sarkazma, brzo stekao kultni status u bivšoj Jugoslaviji. Kroz čitavu kazališnu priču, koja je premijeru imala u lipnju prošle godine, redateljski i autorski provučena je oštra kritika stvaranju globalnog straha na europskom tlu, kao najunosnijeg biznisa današnjice i najjačeg oružja manipulacije ljudima.

Grupa tajnih agenata TNT  ovaj je put dobila zadatak da zaustavi biznis s prodajom bodljikave žice, nužno potrebne Europi. Njihova akcija počinje u Kopru, gdje se žica tajnim putovima preprodaje.

Najnovija kazališna predstava iz pera splitskoga novinara i književnika Predraga Lucića (1964.) junake stripa smješta u Kopar i Žusternu, gdje skupina pokušava voditi trgovinu bodljikave žice koja ih dovodi do idrijskoga rudnika, trgovine s imigrantima i europske trojke. Aktualno uprizorenje zasigurno jamči satiričan odnos prema svijetu koji nas okružuje.

Popularnost ovog stripa ne može se pripisati samo neobičnim, crnohumornim i sarkastičnim zgodama glavnih likova u Grupi TNT koja djelujući iz baze, iz zapuštene njujorške cvjećarne, spašava svijet od zločinaca, nego i njegovoj osebujnoj kritici svakoga korumpiranog totalitarnoga i autoritativnoga birokratskog sustava, bez obzira na njegov predznak. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter