Večeras otvaranje Mostre - u programu Sviličićev film

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekcijom filma "Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance", crne komedije meksičkog redatelja Alejandra Gonzalesa Inarritua, večeras se otvara 71. Venecijanski filmski festival, jedan od najvažnijih godišnjih filmskih događaja u svijetu, na koji je ove godine uvršten i jedan hrvatski film - "Takva su pravila" Ognjena Sviličića, koji će se za nagrade natjecati u sekciji "Horizonti".

Uz Inarrrituov film koji otvara festival, u glavnoj konkurenciji natječe se još devetnaest filmova, među kojima su "The Cut" Fatiha Akina, po riječima redatelja spoj drame, avanture i westerna, "Pasolini" Abela Ferrare, priča o posljednjim danima slavnog talijanskog redatelja s Willemom Dafoem u glavnoj ulozi i "Manglehorn" Davida Gordona Greena u kojem Al Pacino glumi bravara s ljubavnim problemima.

U prestižnom društvu onih koji bi mogli dobiti Zlatnog lava su i "Good Kill" Andrewa Niccola, s Ethanom Hawkeom u ulozi ratnog pilota, "99 Homes" priča Ramina Bahranija o ocu koji u surovom svijetu svojoj obitelji nastoji vratiti izgubljeni dom, te dokumentarac "The Look of Silence" Joshue Oppenheimera, koji je nakon "Čina smaknuća" snimio još jednu priču o genocidu, ovaj put iz perspektive obitelji koja je preživjela genocid u Indoneziji sredinom šezdesetih, a sada se susreće s ubojicom jednoga od svoje braće.

U službenom natjecateljskom programu ovogodišnje Mostre ukupno je 55 filmova, od čega su 54 svjetske premijere. Četiri festivalske programske cjeline, "Venezia 71", "Izvan konkurencije", "Horizonti" i "Venecija - klasici", okupit će do zatvaranja festivala, 6. rujna filmove gotovo četrdeset nacionalnih kinematografija te širok raspon tema, žanrova i raznih generacija filmaša.

Hrvatski film "Takva su pravila", koji je za Veneciju izabran između oko 1500 prijavljenih uradaka iz cijelog svijeta, nadahnut je ovdašnjim stvarnim događajima, a prati jednu zagrebačku obitelj čijega 18-godišnjeg sina bez ikakvog razloga na cesti pretuče skupina vršnjaka. Glavne uloge tumače Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović i Hrvoje Vladisavljević. Sekcija "Horizonti" u kojoj se Sviličićev film natječe za nagrade posvećena je novim zanimljivim redateljima, no prikazuje i filmove već etabliranih autora. Konkurirat će mu petnaestak dugometražnih ostavarenja, počevši od filma "The President" istaknutog iranskog redatelja Mohsena Makmalbafa, u kojem glavne uloge imaju Milla Jovovich i Ed Harris.

Dobitnici venecijanskih nagrada objavit će se na zatvaranju, no već se znaju dobitnici Zlatnog lava za životno djelo - to su trostruka dobitnica Oscara, američka filmska montažerka Thelma Schoonmaker, redovita suradnica Martina Scorsesea, i američki nezavisni redatelj Frederick Wiseman. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter