Večeras "La piova" Ines Pletikos

U filmu se pojavljuje i umjetnik Livio Morosin
U filmu se pojavljuje i umjetnik Livio Morosin

Večerašnjim prikazivanjem filma "La piova" pulsko-zagrebačke redateljice Ines Pletikos na pulskoj TV Novi u 21.45 sati, nastavlja se premijera dokumentarnog televizijskog serijala "Istarske štorije" u produkciji Pulske filmske tvornice.

Kroz priču o izvornosti i autentičnosti svadbene pjesma "La piova" ulazimo u svijet odumiruće talijanske enklave u južnoj Istri. Vodnjan, Galižana i Bale, u malim, ali za zajednicu važnim folklornim društvima, punom sviješću o važnosti svoje posebnosti ljubomorno i brižno njeguju običaje. O značaju i funkciji baštine za očuvanje identiteta zajednice u filmu govore etnologinja Lidija Nikočević, turistički djelatnik Ennio Forlani i voditeljica folklornog društva Galižana Diriana Delcaro Hrelja. Osim folklornih društva Galižane i Vodnjana s raskošnim performansama, u filmu se pojavljuje i umirovljenik iz Bala Bepo Motika te istarski glazbenik Livio Morosin, koji je etno baštinu južne Istre uzdigao na sublimnu razinu umjetničke izvedbe.

Ines Pletikos je studirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Laboratoriju Cinema Televisivo u Rimu pod mentorskom palicom utemeljitelja njemačkog Novog vala J. M. Straubba. Asistirala je na brojnim talijanskim setovima, a posljednjih 20-ak godina živi u Hrvatskoj te se uglavnom bavi dokumentarnim filmom kao redateljica, autorica i producentica. Uz brojne TV emisije i serijale u produkciji HRT-a realizirala je i više dokumentarnih filmova srednjeg i dužeg formata ("Kad Miki kaže da se boji - tko su junaci Johnnyijevih pjesama", "Predi, predi šći moja", "Sinovi i kćeri u tranzicijskom Disneylandu", "Antonio Smareglia - La forza del destino", "Što je meni Balkan - Kino Europa", "Kako smo ušli u Europu - slučaj SEXA", "Baltazar grad", "Endrigo 47" i "Tripalo") te režirala kazališnu predstavu "Blak". U post produkciji su joj filmovi "Costabella ili propast socijalističke buržuazije" i "Pigmalionov efekt". (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter