Večer s Nušom Hauser i Marijom Buletićem

"Questa son mi, mi son boumbara (To sam ja, ja sam bumbarka)" - portret Egle Cetina
"Questa son mi, mi son boumbara (To sam ja, ja sam bumbarka)" - portret Egle Cetina

Projekcijom dokumentarnih filmova "Questa son mi, mi son boumbara" (To sam ja, ja sam bumbarka) i "O teranu, vinu? i druge štorije iz konobe u šest slika", sutra će se u Klubu Pulske filmske tvornice, s početkom u 20 sati, predstaviti njihovi autori Nuša Hauser, muzikologinja, dokumentaristica i odgovorna osoba za djelatnost Centra za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre te Mario Buletić, etnolog i kulturni antropolog, kustos u Etnografskom muzeju Istre.

Prvi, 15-minutni film "Questa son mi, mi son boumbara (To sam ja, ja sam bumbarka)", video je portret Egle Cetina, jedne od najaktivnijih izvođačica vodnjanskih bassa, vokalnog oblika dvoglasja tijesnih intervala Istre specifičnog za pripadnike talijanskog govornog područja u Vodnjanu. Upoznajemo Egle i njezin odnos prema toj glazbenoj tradiciji, a ambijenti su njezini intimni prostori odrastanja u kojima susreće osobe koje su obilježile njezin put.

Drugi, 24-minutni film "O teranu, vinu? i druge štorije iz konobe u šest slika" video je zapis o šest vinara (bez etikete) iz različitih dijelova Istre. Snimljen je tijekom programa "Martin bez etikete", koji svake godine u Pićnu organizira Centar za nematerijalnu kulturu Istre. U fokusu je stara istarska sorta - teran. Vinari se, međutim, ne zaustavljaju na tome, već svaki na svoj način iznosi vlastiti odnos i priču koje ih vežu za uzgoj loze i proizvodnju vina.

U sklopu večeri autorski dvojac Hauser/Buletić osvrnut će se na važnost filma u dokumentiranju nematerijalne baštine te na specifičnosti etnografskog filma. Putem video-produkcije, Centar za nematerijalnu kulturu Istre približava javnosti fenomene istarske nematerijalne kulture, ukazujući pritom na vrijednost poticanja kreativnosti u prostoru nazvanom baština. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter