Večer kada se žene pretvore u lude, mlade djevojke

Valter Roša, Miha Lampič, Rade Radolović, Marko Braić, Lana Gojak, Violeta Tomić, Lara Živolić i Mia Krajcar (D. MEMEDOVIĆ)
Valter Roša, Miha Lampič, Rade Radolović, Marko Braić, Lana Gojak, Violeta Tomić, Lara Živolić i Mia Krajcar (D. MEMEDOVIĆ)

Probe za predstavu "Djevojačka večer" Davea Simpsona po zamisli Paula Farraha, a u režiji Violete Tomić, u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula u samoj su završnici. Kako smo se mogli uvjeriti prilikom posjeta probama, glumci su sjajno raspoloženi, zadovoljni tijekom rada na ovoj predstavi, te jedva čekaju da svoj rad podijele s publikom. Premijera je na rasporedu u subotu, 4. veljače, u 20 sati.

U predstavi glume Valter Roša, Marko Braić, Rade Radolović, Luka Mihovilović, Violeta Tomić, Mia Krajcar, Lana Gojak, te Helena Minić Matanić/Lara Živolić. Koreograf je Miha Lampič, voditelj pozornice Goran Šaponja, za svjetla je zadužen Dario Družeta, za ton Miodrag Flego, a voditeljica krojačke radionice je Desanka Janković. Reprize su na programu 5., 7., 8. i 9. veljače u 20 sati.

Lude žene

- Sve donedavno žena je bila jedini objekt požude u javnim kućama i striptiz barovima. Suvremenost i emancipacija, a naročito kriza i nezaposlenost donose situaciju kad su i mnogi muškarci prisiljeni prodavati vlastito tijelo na različite načine. Djevojačka večer je pradavni ritual koji simbolično predstavlja prijelaz iz djevojačkog u zrelo, odgovornije razdoblje žene i majke. To samo naizgled neproblematično pretvaranje, u stvarnosti je prožeto svojevrsnom dozom zavjere. Na djevojačkoj večeri sve se žene, majke, bake, sestre, prijateljice ponovno pretvore u lude, mlade djevojke koje čeznu za svačim i žele si priuštiti mnogo više od uobičajenog, ali uglavnom ne prelaze granice dozvoljenoga, društvu podobnog ponašanja, kazala je redateljica i glumica u ovoj predstavi Violeta Tomić.

Ona je naglasila da je ovo treći put da ova predstava igra na daskama pulske kazališne kuće. Igrala je do sada u raznim varijantama, a posljednji je put igrala u Puli prije osam godina.

- Sada je predstava još bogatija koreografijom, promijenjen je glumački postav, jedino je Mia Krajcar ostala iz prve ekipe, a i onima koji su gledali predstavu prije osam godina, sada će biti zanimljivija, drukčija, kazala je Tomić ističući da joj nije bilo lako biti i glumica i redateljica te kontrolirati rad na predstavi.

Mia Krajcar kazala je da je i otežavajuće i olakšavajuće igrati ponovno u istoj predstavi, s jedne strane postoji vrsno poznavanje teksta i sigurnost, a s druge, tu su novi glumački partneri, situacije. "Predstava je lepršava za gledatelje, ali za glumce nije uvijek lako proizvesti taj efekt koji će nasmijati publiku, treba prodrijeti do gledatelja, glumci trebaju pokazati sve te slojeve", smatra Mia Krajcar.

Valter Roša veli da je tekst vrlo zanimljiv te je izrazio nadu da će se svidjeti i publici.

Plesne točke

- Čitače probe počele su 4. siječnja, a 4. veljače je premijera, dakle u mjesec dana uspjeli smo postaviti predstavu. Dobro međusobno surađujemo, znamo se već dosta dugo, ponekad imamo i različita mišljenja, ali onda se složimo, kazao je Roša.

Marko Braić također je naveo specifičnost komedije, koja je za glumce vrlo zahtjevna, dok je za gledatelje lepršava, a naglasio je da je muški dio protagonista morao naučiti i plesne točke.

Lana Gojak zadovoljnija je ovom ulogom u predstavi negoli onom koju je tumačila prije osam godina.

- Sada nam samo treba publika, od tolikih proba, više nam ništa nije smiješno, trebamo to jednostavno podijeliti s publikom, rekla je Gojak, a Lara Živolić glumi Janu koja je u devetom mjesecu trudnoće, ima 21 godinu i udaje se.

- Tekst je jako zabavan, no premda su brojni gledatelji već vidjeli ovu predstavu u ranijim varijantama, neću odati ništa više o sadržaju, veli Lara.

Rade Radolović "krivac" je što je predstava došla do pulskih kazališnih dasaka, jer je već prije dosta godina to predložio ravnateljici, no u prvoj verziji nije mogao glumiti zbog fakultetskih obveza i sada mu je drago da je u tome uspio. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter