Važan doprinos zavičajnoj nastavi

S otvaranja izložbe: Darian Divšić, Darko Komšo, Giulia Codacci-Terlević, Milan Čubrilo i Vladimir Torbica (D. MEMEDOVIĆ)
S otvaranja izložbe: Darian Divšić, Darko Komšo, Giulia Codacci-Terlević, Milan Čubrilo i Vladimir Torbica (D. MEMEDOVIĆ)

U galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre jučer je, na Međunarodni dan muzeja otvorena izložba "Gradina Vrčin", nastala u suradnji ovoga muzeja i Osnovne škole Divšići.

Muzejska pedagoginja AMI-ja Giulia Codacci-Terlević objasnila je s učenicima važnost toga lokaliteta, a potom je održan i čitav niz radionica gdje su sudjelovali svi učenici škole s nastavnicima.

- Vrčin, velika brončanodobna gradina, poznata je arheolozima već više od stotinu godina. Na tom mjestu prvi tragovi ljudskog obitavanja sežu u rani neolitik, a svjedočanstva o ljudskom prisustvu nestaju tijekom željeznog doba. Zbog blizine ovog nalazišta, OŠ Divšići je za školsku godinu 2014./15. u kurikulum uvrstila projekt Vrčin - brončanodobna gradina. U ovaj edukacijsko-pedagoški projekt uključila se cijela škola, u suradnji s Arheološkim muzejom Istre te uz pomoć drugih institucija i pojedinaca, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Milan Čubrilo, ravnatelj OŠ Divšići kazao je da im je bio cilj upoznati učenike sa zavičajnom prošlošću, kao i načinom i postupcima arheološkog istraživanja, vrednovanjem samog lokaliteta i povijesnih nalaza.

Kroz predavanja koja su u školi održale arheologinja i muzejska savjetnica Kristina Mihovilić i Giulia Codacci-Terlević, učenici su upoznali strukturu gradina, brončano doba Istre, ostatke grobnih škrinja, nakit i keramiku i sve što je bilo vezano za ondašnji život. Učenicima je bilo posebno zanimljiv odlazak na sam prapovijesni lokalitet Vrčin gdje su doživjeli pravu simulaciju arheološkog istraživanja.

O važnosti ovoga projekta govorio je i profesor povijesti Darian Divšić te županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, koji je istaknuo da je taj projekt vrlo važan za zavičajnu nastavu, pohvalivši rad i trud svih sudionika.

Radionice su vodili Elena Vitasović, Iva Percan Braković, Danijela Grgorinić, Zvonko Mihaljević, Darian Divšić, Eliana Geržević Macan, Marina Kolić, Sandra Dundara i Branko Orbanić.

Nakon otvorenja izložbe, učenici škole su pred brojnom publikom izveli prigodan kulturno-umjetnički program. (V. BEGIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter