Uspješna igrano-lutkarska izvedba

Scena iz predstave (D. ŠTIFANIĆ)
Scena iz predstave (D. ŠTIFANIĆ)

"Ala, ljudi, dojdite čut štoriju ud davnina ku će van povidati naša kumpanija. Ona se dogodila pred čuda lit, kad su u Motovunu živili divi, a danas je znamo samo aš ju je zapisa Vladimir Nazor. To je štorija od zadnjega motovunskega diva – štorija od Velog Jože".

Tako je Teatar Naranča najavio premijeru svog novog djela, koji je doduše svoju prvu premijeru imao početkom ljeta u gradu Velog Jože, a sada ga je, ove subote, mogla pogledati i pulska publika koja je ovacijama ispratila ovo djelo.

Režiju potpisuje Majkl Mikolić, kostimografiju i lutke Marina Štemberger, a scenografkinja je Lena Modrušan. Za glazbu se pobrinuo Teodor Tiani, a glume Majkl Mikolić, Irin Šime Rabar (Teodor Tiani), Mia Mandinić i Martina Božić.

Uz glazbu, svirku, puno scenskog pokreta te dinamično izmjenjivanje situacija, predstava zadržava cijelo vrijeme koncentraciju najmlađe publike, koja je mogla saznati priču o Velom Joži, ali ispričanu na njima primjeren način, naravno sa sretnim završetkom.

Po(r)uka dobrote, poštenja i poštenog rada prikazana je na aktualan i zanimljiv, a u biti univerzalan i atemporalan način, i sve to uz puno pjesme koja je naglasila mekanu melodioznost čakavice uz duhovite replike i dosjetke.

Veli Jože i ovoga puta simbolizira borbu za pravdu, poštenje i utjelovljuje sve dobre i pozitivne osobine, koje su danas potrebnije nego ikada ranije.

Glumci su bili jako inspirirani, prikazavši ovu priču tako da djeca upiju neke elemente iz istarske zavičajnosti, ali na nenametljiv način, vrlo ležerno i spontano, i upravo u tome, dakako uz sjajnu glumu i vrlo simpatično osmišljenu scenografiju, leži specifičnost ove izvedbe Velog Jože.

Pohvalna je činjenica da je obrađena tema vezana za Istru, i koja je uvijek pogodna za razne interpretacije, a ekipa Naranče odlučila se za igrano-lutkarsku verziju.

Iduća premijera Teatra Naranče bit će na programu krajem studenog, a riječ je o "Snjeguljici". (V. BEGIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter