Uspješan i ugodan start Podiuma

Kristina Winiarski iz Švedske i Alja Mandič iz Slovenije izveli su Barriereovu "Sonatu for two cellos" (Z. ANGELESKI)
Kristina Winiarski iz Švedske i Alja Mandič iz Slovenije izveli su Barriereovu "Sonatu for two cellos" (Z. ANGELESKI)

Ugodnim jednosatnim koncertom na Župnom trgu u Fažani, na kojem su glazbenici iz Švedske, Bjelorusije, Slovenije i Hrvatske nadahnuto izveli djela Giuseppea Tartinija, Jeana-Baptiste Barierrea, Peterisa Vasksa, Johanna Sebastiana Bacha, Darije Pavlotskaya, Jacquesa Iberta, Gabirela Faurea i Georgea Gershwina, preksinoć je otvoren Podium festival.

Riječ je o festivalu komorne glazbe na kojem sudjeluje 17 umjetnika iz sedam zemalja (Švedske, Australije, Poljske, Bjelorusije, Slovenije, Srbije i Hrvatske), a održava se Fažani i na Brijunima do nedjelje 31. srpnja. Preksinoć ga je otvorila fažanska načelnica Ada Damjanec. Festival uspješno djeluje već osam godina u Njemačkoj, Austriji, Norveškoj, Španjolskoj i Islandu, a od prošle godine i u Hrvatskoj.

Kako kažu sami o sebi, to je moderna sofisticirana glazbena scena izvan konvencija, mobilna mreža ljudi koji dijele zajedničku viziju na različitim stranama Europe, a u koncertnoj im je djelatnosti poseban naglasak na stvaralaštvu nove glazbe, što uključuje izvođenje i poticanje skladatelja na skladanje novih djela.

Preksinoć je tako praizvedena skladba mlade 22-godišnje bjeloruske skladateljice Darije Pavlotskaye "Stvalyon for solo violine", a suptilno ju je izveo bjeloruski violinist Artiom Shishkov. On je prije toga s hrvatskim kolegom na violi Aleksandrom Jakopancem izveo Bachov "Suite for chello" (arr. Tristan Schulze).

U prvom djelu koncerta slovenski violinist Žiga Faganel izveo je Tartinijevu "Sonatu pastorale"; violončelistički duo Kristina Winiarski iz Švedske i Alja Mandič iz Slovenije Barriereovu "Sonatu for two cellos", dok je zatim Alja Mandič sama, dojmljivo i energično, izvela Vasksov "Stonehenge". Kvartet saksofona i klarineta (Petra Horvat, Ivan Pal, Larisa Marjanović i Ana Horvat) uspješno su zaključili koncert Ibertovim "Histories", Fauerovom "Pavane" Gershwinovim "Three Preludes".

Festival se nastavlja sutra u fažanskoj crkvi Sv. Kuzme i Damjana u 20.30 sati, a na repertoaru su djela od Mendelssohna do Holleyja i Chopina, a u petak festival seli preko fažanskog kanala: u crkvi sv. Germana na Brijunima nastupit će kvintet u sastavu Žiga Faganel, Vlatka Peljhan, Aleksandar Jakopanec, Alja Mandič i Kristina Winiarsky, a izvodit će Schubertov "Kvintet u C-duru". Donacijska karta za koncerte na Brijunima iznosi 100 kuna, dok je ulaz na koncerte u Fažani slobodan. (Zoran ANGELESKI)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter