Umro istaknuti dirigent Saša Britvić

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istaknuti hrvatski dirigent srednje generacije i profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu Saša Britvić, čiju je karijeru obilježilo i dugogodišnje vođenje zbora "Ivan Goran Kovačić" s kojim je obišao cijeli svijet i umnogome utjecao na njegovu popularnost, umro je u Zagrebu u 51. godini.

Saša Britvić rodio se 1965. u Zagrebu. Diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi profesor Igora Gjadrova 1987. godine, školovanje je nastavio kod Pierrea Dervauxa u Francuskoj, a u sezoni 1989./90. radio je s orkestrom Moskovske državne filharmonije kao stipendist Koncertne direkcije Zagreb. Kao najbolji student Muzičke akademije 1987. godine dobio je nagradu Rektora Zagrebačkoga sveučilišta te nagradu Hrvatskoga glazbenog zavoda.

Na međunarodnome natjecanju dirigenata u Saumuru (Francuska) osvojio je prvu nagradu i time postao laureat zaklade Yehudi Menuhin. Saša Britvić dokazao se kao nadahnut i talentiran tumač vokalne i instrumentalne glazbe u širokom rasponu od baroka do suvremenih djela dirigirajući ansamblima: Zagrebačka filharmonija, Zbor i Orkestar HNK Zagreb, Simfoničari HRT, Zbor HRT, Varaždinski komorni orkestar, Simfonijski puhački orkestar HV, Dubrovački simfonijski orkestar, Hrvatski komorni orkestar, Splitski komorni orkestar, Orkestar Riječke opere, Slovenska filharmonija,Sarajevska filharmonija, Državni simfonijski orkestar St. Peterburg, Zbor ?M. I. Glinka, Orchestra sinfonica dell? Emilia Romagna, Orchestra sinfonica di provincia di Bari, ansambl Icarus, Orkestar mladih Europe, Orkestar zaklade Yehudi Menuhin, Orkestar Alpe-Adria i dr.

Bio je jedan od osnivača i dirigenata ansambla Cantus pri Društvu hrvatskih skladatelja, specijaliziranog za izvođenje suvremene glazbe, te Hrvatskoga komornog orkestra. Posebno poglavlje njegove karijere činilo je i operno dirigiranje, gdje je na međunarodnoj sceni surađivao s najznačajnijim pjevačkim imenima današnjice ( J. Carreras, P. Capuccilli, G. Bumbry, Ruža Pospiš-Baldani, Dunja Vejzović, L. Roni, E. Obrastzova, W. Fernandez, K. Ricciareli i dr.). S Mariom Penzarom osnovao je 1999. godine Hrvatski barokni ansambl, a od 2000. godine član je Upravnog odbora Fondacije Lovro i Lilly Matačić.

Od godine 2002. ravnatelj je Međunarodnoga kulturnog centra glazbene mladeži Grožnjan i voditelj Opernoga studija Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu (do 2004.). Korčulanski međunarodni festival barokne glazbe, čije je četvrto izdanje održano prije mjesec dana, bio je posljednji veliki pothvat kojim je Saša Britvić, kao suosnivač i umjetnički ravnatelj, obogatio i zadužio hrvatsku glazbenu kulturu Za zasluge u kulturi odlikovan je redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

Saša Britvić preminuo je u subotu, a gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić uputio je u nedjelju brzojav njegovoj obitelji s izrazima najiskrenije sućuti.

"Njegov prerani odlazak nenadoknadiv je gubitak za obitelj, za prijatelje i suradnike, za hrvatsku kulturu, za grad u kojem je živio, za sve nas koji smo imali čast poznavati ga i osjetiti s koliko je užitka, ljubavi i inventivnosti govorio o glazbi, te svoju ljubav prema njoj prenosio studentima na Muzičkoj akademiji.Nedostajat će nam svima - i kulturnoj i glazbenoj javnosti, ali i širokoj publici koju je osvojio svojim pristupom, šarmom i energijom, ista", stoji u brzojavu sućuti gradonačelnika Bandića. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter