Umjetničke intervencije izmijenile vizuru raškog trga


Raša je ovih dana ugostila troje multimedijalnih umjetnika, sudionike labinskog Biennala industrijske umjetnosti, koji su svojim umjetničkim intervencijama u potpunosti izmijenili vizuru glavnog raškog trga.

Koncert i svjetlosna instalacija

Thomas Nordanstad i Carl Michael von Hausswolff, švedski umjetnici, predstavili su se radom pod nazivom "Red Empty Raša 2014", objedinjujući koncert i svjetlosnu instalaciju. Rad je dio Red Empty projekta kojeg Hausswolff godinama producira širom svijeta, mahom na napuštenim i zapuštenim lokacijama od povijesnog i kulturološkog značaja.

Umjetnici su intenzivnim crvenom rasvjetom osvijetlili crkvu Sv. Barbare, zaštitnice rudara, dajući joj izrazito nadrealističku dimenziju, koju su dodatno intenzivirali koncertom elektronskog zvuka, kojeg je uživo izvodio kompozitor Carl Michael von Hausswolff. Muzički tonovi izvedeni minimalističkim varijantama niskih zvučnih frekvencija koji su se postepeno pojačavali stvarajući paranormalni arhitekturalni prostor, ispunili su trg elektroničkim interferencijama koji su kod dijela publike izazvali laganu neugodu.

Uz multimedijalni rad na crkvi Sv. Barbare, idući dan su se na fasadi Kina na Trgu, prikazivale projekcije video-filmova američke umjetnice Anne Spalter pod nazivom "Moderni krajolici" koji prikazuju fragmente urbanih središta obrađene prilagođenim softverom kojeg je sama osmislila, generirajući ih u velike, gotovo apstraktne kaleidoskopske slike.

Nostalgična verzija krajolika

Nadahnuta dugoročnim ciljem integracije umjetnosti i tehnologije, umjetnica kreira nostalgičnu i romantičnu verziju krajolika koja u svijesti ljudi isključuje sve tragove tehnološke civilizacije i uključuje samo prirodne motive na način da u prvi plan postavlja upravo tehnološke, ljudskom rukom sazdane motive koji su u današnjoj civilizaciji uklopljeni u šire, prirodno okruženje s kojim u zajedništvu određuju moderni krajolik .

Carl Michael von Hausswolff (1956.) je kompozitor, vizualni umjetnik i kustos usredotočen na kontinuirana istraživanja električne struje, frekvencija, arhitekture i paranormalnih elektronskih interferencija. Izlagao je na prestižnim međunarodnim smotrama poput Manifeste (1996.), Documente X (1997.) i Venecijanskog bijenala (2001., 2003., 2005.). Carl Hausswolff je s umjetnikom Leifom Elggrenom autor projekta i suvladar Kraljevine Elgaland-Vargaland (KREV), svih područja ničije zemlje između nacionalnih granica na kopnu i na moru, digitalnog i mentalnog prostora. Hausswolff je kustos i producent trajnog zvučnog projekta freq out www.freq-out.org koji okuplja umjetnike, arhitekte, matematičare i kompozitore. Živi i radi u Stockholmu i Palma de Mallorci.

Thomas Nordanstad (1964.) švedski redatelj i umjetnik. Redovito se svojim radom predstavlja u prestižnim muzejskim institucijama širom svijeta i svojim dokumentarcima osvaja nagrade na filmskim festivalima. Živi i radi u Parizu.

Anne Morgan Spalter (1965.), je umjetnica, pedagoginja, diplomirala je matematiku i vizualne umjetnosti na sveučilištu Brown, a slikarstvo na Rhode Island School of Design. U svojim je radovima nadahnuta dugoročnim ciljem integracije umjetnosti i tehnologije. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama diljem svijeta. Živi i radi u Rhode Islandu, SAD. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter