Umbria i Marche - krhka ljepota

S izložbe u novigradskom Lapidariumu
S izložbe u novigradskom Lapidariumu

U novigradskom muzeju Lapidarium otvorena je izložba fotografija Tonija Nicolinija pod nazivom "Umbria i Marche - Krhka ljepota''. Izloženo je ukupno 45 fotografija koje prikazuju prostore Marchi i Umbrije, dviju središnjih talijanskih regija smještenih u srcu Apenina.

Autentično življenje

Radi se o prikazima svakodnevice, skromnih i prisnih ambijenata, a tu je i nekoliko šire poznatih lokacija i par reprezentativnih spomenika. Primjetan je fokus autora kako na ruralni dio, tako i na dešavanja na trgu i u crkvi.

- Ovom prilikom ne prilazimo poznatim obalama i krećemo se rjeđe prohodanim stazama, uglavnom mimo turističkih destinacija, no stoga primamo doživljaje autentičnijega življenja, svjedočanstva nataložene povijesti i sredozemnoga ''dugog trajanja''. Ne možemo gledati ponuđene slike bez osjećaja empatije i prepoznavanja, bez svijesti o tradicionalnim vezama i kulturnom, civilizacijskom zajedništvu, kaže Tonko Maroević.

Izložba pruža uvid u stanje kakvo je bilo prije potresa, stoga fotografije promatramo kao svjedočanstva ranjene ljepote.

- Predstavljene fotografije dokumentiraju dosegnutu estetsku razinu i koherenciju odabranih ambijenata, cjelinu elemenata i cjelovitost dojma, izniman sklad življenja i rada, korištenjem priručnih sredstava i povoljnih prirodnih uvjeta. Iz tih i takvih, često skromnih i zaturenih mjesta i boravišta, znali su se javiti stvaraoci različita profila i velike snage, pretežno ponosni upravo na svoja regionalna ishodišta, kaže Maroević.

Angažirani umjetnik

Autor fotografija Toni Nicolini je rođen 3. rujna 1935. u Milanu, a umro u listopadu 2012. godine. Nakon ratnih godina koje provodi u u Viconagu, vraća se u Milano. Počinje se baviti fotografijom, s iznimnim zanimanjem za društveno angažiranu fotografiju i foto-priče. Nakon odsluženog vojnog roka, postaje profesionalni fotograf. Njegove su fotografije prisutne u ustanovama kao što su Akademija Carrara u Bergamu, Muzej suvremene fotografije u Ciniselo, zaklada Fondazione Corrente di Milano, zbirke Alinari u Firenci, Etnografski i društveno povijesni arhiv regije Lombardija. Od 2014. Nicolinijev fotografski arhiv čuva se u Centru za istraživanje i arhiviranje fotografija u Spilimbergu.

Izložba ostaje otvorena do 5. travnja, a organizirana je u suradnji sa Generalnim konzulatom u Rijeci, Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, Centrom za istraživanje i arhiviranje fotografije iz Spilimberga - CRAFT i Fotoklubom Rijeka. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter