Ukutijana bića i metalne štikle

S otvaranja izložbe
S otvaranja izložbe

U Gradskoj galeriji Orsola u Bujama otvorena je izložba pulske umjetnice Roberte Weissman Nagy "Ambalažiranje / imballaggio".

Eugen Borkovsky koji je postavio i otvorio izložbu za Robertu Weissman Nagy kaže da je sasvim posebna umjetnica, njena inicijalna misao uvijek je ljudsko, a rezultat je uvijek viđenje, a ne vidljivo.

- Nizu sličnih objekata ona dodaje sasvim drugačiji, čineći izložbu prostornom instalacijom. Obje vrste artefakata ovog projekta predstavljaju ideju ambalaže - kutija: garsonijera, učionica, sobičak. Štikla je željena, ali može biti neudobna. Limene kutije doživljavamo kao izoliranost pojedinca, skučenost zbog nametnutih obaveza, nasilno uguravanje u nacionalne ili vjerske okvire. Zadani su gabariti ponašanja: kutija-škola, kutija-televizor, kutija-stan da bismo i završili u kutiji – mrtvačkom kovčegu. Smještanje u kutije, ladice, foldere uobičajeni je način osiguravanja reda, kaže Borkovsky objasnivši da kada pomislimo da poput Mace Papučarice u "kutije za cipele" posprema ljude, postajemo svjesni važnosti drugog artefakta ove prezentacije, a to su uvjerljivo oblikovane cipele s visokom potpeticom, ali od metala, uglačanog lima. Umjesto da su u kutijama cipele, tamo su ljudi, a umjesto da je na postamentu figura čovjeka, tamo su štikle.

Drugim riječima radovi Weissman Nagy provociraju zapadnu racionalnost, nudi nam fetiš, a uz njega realnost. Tako ova dva motiva podupiru jedan drugoga: ukutijana bića i metalne štikle. Ukutijavanje izgovara realno, a štikle željeno stanje.

- Konvencionalno poštujemo štiklu kao erotski/modni simbol ili znak uspjeha no brkamo dojam: da li poštujemo štikle ili obuvenu osobu? Stiješnjeni u kutije/sobe mirišemo na sebe, rijetko u svoju kutiju zovemo prijatelje. Radije obujemo štikle pa se družimo u javnoj ustanovi – kavani. Važno je da smo na visokoj peti, zaključuje Borkovsky.

Roberta Weissman Nagy Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Beogradu, 1988. godine, na odsjeku kiparstva, klasa prof. Jovana Kratohwilla. Bavi se pretežno skulpturom, u metalu, dizajnom te pedagoškim radom. Izlaže od 90-ih godina. Organizatorica je Open riva Arta u Fažani, voditeljica je galerije Plaza u Sv. Lovreču. Njen javni rad "Laštra" nalazi se u Fažani od 2006. godine. Članica je HDLU Istre.

Organizator izložbe je Slađan Dragojević, voditelj programa Gradske galerije Orsola Buje. (Priredio M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter