Učenici i mentori ujedinjeni Bachovim notama

Aleksandra Golojka i Lucia Lyon
Aleksandra Golojka i Lucia Lyon

Koncert klasične glazbe upriličili su u subotu navečer u crkvi sv. Franje Istarski pododbor Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Sveučilište Jurja Dobrile - Muzička akademija u Puli i pulska glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova.

Koncert je bio posvećen Johannu Sebastianu Bachu u povodu 300. obljetnice njegova rođenja, a uz pokroviteljstvo Grada Pule.

Zahtjevne dionice

Glazbeni je program započeo Bachovim djelom "Coral Nun komm der heiden heiland" koji je izveo kvintet harmonika s Muzičke akademije pod mentorstvom Franka Bošca. Taj uigrani kvintet harmonika koji je izveo ove zahtjevne dionice djelovao je u sastavu Neno Atanasković, Robert Čavlović, Dario Glavaš, Martina Jembrišak i Monika Nekić.

Troglasnu invenciju izvela je pak mlada studentica Muzičke akademije, koju publika ima prilike slušati još od osnovnoškolskih dana na raznim koncertima i produkcijama - talentirana Ema Ulemek pod mentorstvom mr. art Elde Krajcar Percan.

Bachovu "Badinerie" iz "Suite u h-molu" izvele su poznate pulske flautistice i glazbene pedagoginje Nataša Dragun i Samanta Stell te mlade Federica Fabris i Kira Peročević, potonje iz Centra za klasičnu glazbu "Luigi Dallapiccola" iz Pule, a pod mentorstvom Samante Stell.

Kako zvuči Bachova "Suita za violončelo" na marimbi, mogla je čuti publika iz interpretacije poznatog udaraljkaša Vedrana Vojnića te njegove učenice Dore Vojnić, maturantice pulske glazbene škole, uvijek vrlo aktivne na raznim nastupima.

Uz glasovirsku pratnju Aleksandra Golojke, "Prvi stavak koncerta za violinu u a-molu" izvela je mlada talentirana violinistica pulske glazbene škole, Lucia Lyon, kojoj je mentor prof. Karlo Kumpare.

Talentirani glazbenici

Potom je uslijedio nastup harmonikašice Martine Jembrišak s Muzičke akademije pod mentorstvom Dražena Košmerla, a "Sonatu za flautu i basso continuo u g-molu" izvele su flautistica Samanta Stell i pijanistica Aleksandra Golojka.

Još jedna talentirana učenica iz Glazbene škole, klaviristica Roberta Prelčec, nastupila je Bachovim "Preludijem i fugom u d-molu", a mentorica ovoj učenici je prof. Mariza Burić.

Posljednje dvije točke izveli su studenti pulske Muzičke akademije, najprije je nastupila sopranistica Renata Hrženjak uz glasovirsku pratnju Vesne Ivanović Ocvirk i uz mentorstvo prof. art Dunje Vejzović i doc. mr. art Sofije Cingula, a na kraju akademski harmonikaški komorni orkestar Muzičke akademije u Puli pod vodstvom Igora Krizmana. (Priredila Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter