U znaku hrvatskih skladatelja

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Sedamnaesto izdanje festivala komorne glazbe Pulski umjetnici Puli priveden je kraju u ponedjeljak navečer nastupom pulske pijanistice sa zagrebačkom adresom Tamare Jurkić Sviben, svirača roga Hrvoja Pintarića i mezzosopranistice Sofije Cingula, koja im je bila gošća u crkvi sv. Franje.

Ovi su se umjetnici predstavili zanimljivim programom, gdje su prevladavali hrvatski skladatelji, a glazbenici su još jednom mogli pokazati svoju pripremljenost i uvježbanost. Počelo je Kuncovom skladbom "Šest impresija za klavir", koju je Jurkić Sviben izvela u tri dijela, svaki put po dvije Impresije. Ovdje je posebno došla do izražaja dinamika i bogat kontrapunkt ovoga autora, a Impresije su naslovljene "Travnjaci ujutro", "Blagoslov kiše", "U noći (Nakon lektire o Chopinu)", "Razigranost", "Predvečerje" i "Fragment iz pučke svečanosti". Riječ je o zahtjevnom djelu, bogate melodijske linije za čiju je kvalitetnu izvedbu bila potrebna dobra tehnička pripremljenost.

"Castel del Monte" je naziv skladbe Nina Rote, odnosno balade za rog i klavir, a Uhlikova "Sonatina za rog i klavir" posvećena je Hrvoju Pintariću i donosi stavke "Allegro moderato", "Lento" i "Allegro".

Budući da Jurkić Sviben posebno pažljivo njeguje opus hrvatskih skladatelja, na repertoaru je bio zastupljen i Blagoje Bersa "Notturnom" za klavir, a djelo M. Prohaske "Suita za rog i klavir" posvećeno je Hrvoju Pintariću i Tamari Jurkić Sviben, a tu su zastupljeni "Pjesma (Song), Signali i Ples (Dance).

Izvedene su čak dvije skladbe Laure Mjeda Čuperjani, skladateljice koja već godinama djeluje u Puli, a čija se djela učestalo izvode na prigodnim koncertima - kako Muzičke akademije gdje radi, tako i na raznim prigodnim komornim festivalima.

Hrvoje Pintarić rođen je u Bjelovaru, gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a već 12 godina djeluje u Zagrebu kao stalni član orkestra opere HNK-a. Od 2011. aktivno surađuje s pijanisticom Tamarom Jurkić Sviben s kojom potiče stvaranje novih skladbi za rog, kako hrvatskih tako i inozemnih skladatelja.

Tamara Jurkić Sviben, nakon diplome na pulskoj glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u klasi prof. Marize Burić, diplomirala je klavir u klasi akademika Jurice Muraia na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je i magistrirala u klasi prof. Vladimira Krpana. Koncertira kao solistica i komorna glazbenica.

Sofija Cingula, mezzosopranistica je iz Varaždina, zaposlena na pulskoj Muzičkoj akademiji, koja učestalo nastupa diljem Hrvatske, ali sudjeluje i na inozemnim turnejama.

Koncert je organizirala Hrvatska glazbena scena mladih uz potporu Odjela za kulturu Grada Pule. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter