U znaku glazbe, izložbi i promocije knjige

Prezentacija razglednica Buzeta iz fundusa muzeja (M. MIJOŠEK)
Prezentacija razglednica Buzeta iz fundusa muzeja (M. MIJOŠEK)

Zavičajni muzej Buzet za predstojeću Noć muzeja, siječanjsku manifestaciju koja se u petak, 27. siječnja, održava diljem Hrvatske, priredio je zanimljiv kolaž različitih događanja. Program počinje u 18 i trajat će sve do 1 sat iza ponoći.

Klavirski duo i izložba "Konstrukcija sna"

Noć muzeja u drevnoj palači Bigatto počinje dobrodošlicom, degustacijom proizvoda Destilerije "Aura" iz Buzeta, obiteljske tvrtke koja se bavi proizvodnjom ekskluzivnih tradicionalnih proizvoda kao što su rakije i džemovi te ostali autohtoni proizvodi od samoniklog ljekovitog bilja te divljeg voća.

Ovogodišnju 12. Noć muzeja obilježit će tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo.

- Zavičajni muzej se već tradicionalno priključio Noći muzeja. S obzirom je ovogodišnja tema glazba i mi smo pripremili program prožet glazbom, najavio je voditelj muzeja Saša Nikolić.

Od 18.45 do 19.45 sati na rasporedu je koncert klavirskog dua Eneja Blažeka i Matea Žmaka, studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Područnog odsjeka u Rijeci. Potom će se otvoriti izložba "Konstrukcija sna" Sare Pećanić, studentice četvrte godine preddiplomskog studija na odsjeku slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom profesora Duje Jurića. Četiri rada; "Alfa", "Beta", "Delta" i "Theta" te dodatak "Tvornica snova" interpretiraju pet faza sna.

Monografija Glazbenog društva Sokol Buzet

U nastavku programa, od 20.45 do 21.30 sati održat će se promocija najnovije monografije "111 godina Glazbenog društva Sokol Buzet", velike ilustrirane knjige koja govori o stogodišnjoj povijesti buzetskoga Sokola i svim njegovim sekcijama i članovima kroz jedanaest desetljeća postojanja ove udruge. Izdavači monografije su Glazbeno društvo Sokol i Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda".

Slijedi prezentacija razglednica Buzeta iz fundusa Zavičajnog muzeja u Buzetu. Zbirka starih razglednica Buzeštine u buzetskome je muzeju osnovana 2007.godine, a sveukupno broji 173 primjerka. Najstarije razglednice iz fundusa mogu se datirati oko 1900. godine i s drugim primjercima iz vremena Austro- Ugarske monarhije čine prvu veliku cjelinu tzv. zlatnog doba razglednice.

U 23 sata započinje nastup Dua "Stand By" koji djeluje od 2003 godine. Čine ga Martina (vokal- perkusije) i Nenad Dorčić (vokal- akustična gitara). Oboje su diplomirali pjevanje na MPA (akademija glazbene produkcije) u Zagrebu kod mentora Jacquesa Houdeka. Njihov repertoar čine unplugged obrade pop, rock i blues standarda, izvedene u akustičnim aranžmanima uz pratnju gitare i perkusija. Prije nekoliko godina započeli su suradnju sa rovinjskim bendom "Dream Project", sa kojim izdaju i studijski album naziva "Koža", pod nakladom izdavačke kuće Aquarius Record. Ulaz na sve programe je slobodan. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter