U Svetim srcima počele "Refleksije vremena"


Otvorenje velike izložbe "Refleksije vremena 1945. - 1955." večeras je privuklo veliki broj Puljana i njihovih gostiju u Muzejsko-galerijski prostor Sveta srca.

Radi se o vrlo posjećenoj izložbi koja dolazi iz zagrebačke galerije Klovićevi dvori i koju je dosad vidjelo više od 13.000 posjetitelja. Kustosica je Jasmine Bavoljak, a izložba je kruna njenog desetogodišnjeg stručnog i znanstvenog istraživačkog rada. Centar priče izložbe je poslijeratno desetljeće, a ključne riječi tog perioda bile su obnova i radni narod. Gradio se socijalizma po uzoru na SSSR, pa se od toga 1948. odustalo dok se oko druga Tita stvarao kult ličnosti.

Taj je period u Svetim srcima predstavljen kroz više od 300 eksponata – slika, grafika, skulptura, plakata, fotografija, dokumenata, knjiga, časopisa, predmeta iz svakodnevnog života, koji su posjetiteljima stavljeni pred lice poput zrcala. Mnogi su se prisjetili nekih svojih priča, pa čak i iz kasnijih vremena od onih koje tema izložbe obuhvaća.

Valja napomenuti da je značajan dio materijala za ovu pulsku inačicu došao iz depoa Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli, a posjetitelji imaju priliku i po prvi put vidjeti u poneke Titove osobne predmete - pribor za brijanje, šeširi, cigare te luksuzne poklone koji nam dolaze s Brijuna.

Izložba je realizirana u suradnji s Arheološkim muzejom Istre te Hrvatskim restauratorskim zavodom, Hrvatskim državnim arhivom, Hrvatskom radiotelevizijom i Jadran filmom i Gradom Pulom, a moguće ju je razgledati do 5. svibnja. (B. VINCEK, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter