U Svetim srcima koncert sjećanja na Sergia Endriga

Daniel Načinović i zbor Lino Mariani, sjetno sjećanje na kolegu
Daniel Načinović i zbor Lino Mariani, sjetno sjećanje na kolegu

U Svetim Srcima sinoć je održan koncert pod nazivom "Omaggio a Sergio Endrigo" koji je organizirao KUD-SAC "Lino Mariani" iz Pule. Počast slavnom talijanskom kantautoru pulskih korijena odali su njegovi štovatelji kao i neki koji su ga osobno poznavali poput dugogodišnjeg suradnika i prijatelja, virtuoza na violi Francesca Squarcie čije je izvedbe Endrigovih pjesama poput "Te lo leggo negli occhi" ili "Elisa, Elisa" publika posebno toplo ispratila.

Pjesnik Daniel Načinović otvorio je večer štijući Endrigove stihove iz pjesme "Chiedi al tuo cuore" te priveo večer kraju recitiranjem još jedne poznate pjesme, "1947" u kojoj je veliki talijanski kantautor rodom iz Pule opisao čežnju za rodnim gradom. Tu pjesmu je potom otpjevao zbor Lino Mariani s Vesnom Nežić Ružić kao solisticom.

Između te dvije poezije/pjesme čuli smo nekoliko puta zbor Lino Mariani koji je otpjevao "Canzone per te" i dobro znanu "L'arca di Noe" sa solistom Marinom Florisom koji je potom sam otpjevao "Teresu" uz pratnju Edija Svicha na klaviru.

Vito Dundara pojavio se na bini dva puta, prvi put da bi uz pratnju Branka Okmace na klaviru otpjevao "Aria di neve" i kasnije sam s gitarom izveo "Nelle mie notti".

Pulski kantautor Valter Milovan, poznat i pod umjetničkim imenom Maer ovaj put praćen gitaristom Tinom Ribarićem otpjevao je "Dove credi di andare" i "Via Broletto 34", dok je Vesna Nežić Ružić uz pratnju Branka Okmace pokazala kako u njenoj izvedbi zvuči "Kud plovi ovaj brod", Endrigova pjesma na tekst Arsena Dedića. Od najavljenih glazbenih gostiju izostala je jedino klapa Teranke.

Sinoćnji koncert u Svetim Srcima bio je prilika da se okupljeni, a bio ih je priličan broj radi čega su se morale dodavati nove stolice dok je jedan dio znatiželjne publike koncert morao odgledati na nogama, prisjete ne samo Endrigovog pjesničkog opusa nego da se podsjeti i na njegov, političkim prilikama uvjetovan odlazak iz Pule. Svoj rodni grad ipak nikad nije zaboravio i uvijek mu se s ljubavlju vraćao i kao što su konstatirali voditelji Valmer Cusma i Ana Rubeša "kada bi se svi ljudi ugledali na Endriga, ovaj bi svijet bio puno bolji". (M. RADIĆ; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter