U Školi stvaralaštva više od 300 osnovaca i učitelja

Na otvorenju nastupila je plesna skupina Ri Dance
Na otvorenju nastupila je plesna skupina Ri Dance

Proteklog je vikenda u novigradskoj kinodvorani otvorena 42. edicija Škole stvaralaštva i 28. Novigradskog proljeća. Do konca tjedna će u 18 radionica u novigradskoj Osnovnoj školi Rivarela sudjelovati više od 300 nadarenih osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske i njihovih učitelja-hospitanata pod budnim okom kreativnih voditelja. Radionice ostvaruju unaprijed dogovorenu temu, koju dalje razrađuju izražajnim sredstvima karakterističnim za pojedino područje i to u riječi, zvuku, slici i pokretu.

Prezentacija i završna predstava

Ovogodišnju temu ''Muzej muza'' prisutnima je dočarala riječka plesna skupina Ri Dance, a bio je tu i gitaristički nastup mladog Frane Živkovića s vlastitom skladbom pod naslovom "Waterfall". Na koncu je uslijedila himna Novigradskog proljeća za koju je tekst napisao Josip Prudeus, a otpjevale su je Gaia Bogolin i Lina Crgol uz pratnju harfe. Theodor de Canziani Jakšić predstavio je voditelje radionica, kojih je ove godine čak 21, a prisutnima se obratila i zamjenica gradonačelnika Novigrada Sonja Šikanić i tajnik državnoga povjerenstva Miroslav Mićanović.

Novigradsko proljeće već tradicionalno okuplja darovite učenike iz Hrvatske motivirane za rad u kreativnim radionicama, te ih potiče na stvaralački rad pod stručnim vodstvom. Radionice se odvijaju u jutarnjim i poslijepodnevnim turnusima. Posljednjeg će se dana, u petak, održati prezentacija radionica i izložba radova od 16 sati, dok u kinodvorani u 20.30 počinje završna predstava.

Suvremena škola

Novigradsko proljeće postalo je učilištem darovitih učenika i učitelja te je jedino takve vrste u zemlji. Cilj je Škole da učenici, a posebice učitelji hospitanti, prihvate drukčiji, suvremen način rada i da ga prenesu u svoje škole. Organizatori škole stvaralaštva Novigradsko proljeće su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje, a priređivač Osnovna škola Rivarela iz  Novigrada. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter