U Rovinju otvoreni drugi Dani Mirka Kovača

Lucić i Dežulović otvorili Dane Mirka Kovača (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
Lucić i Dežulović otvorili Dane Mirka Kovača (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Duhovitim, sarkastičnim, ironičnim - jednom riječju toliko ljudskim zapažanjima, mislima i ocjenama stanja, prilika ili pojava - na koje mali čovjek (bez obzira iz koje bivše Yu republike on dolazio, živio il' trenutno boravio), ne može utjecati, legendarni je Feralov dvojac Lucić & Dežulović sa songovima objedinjenim u naslov "Melodije rulje i elite", otvorio druge Dane Mirka Kovača. Naime, trodnevna će se manifestacija okončati u rovinjskom kazalištu "Antonio Gandusio" dodjelom nagrada, nakon koje slijedi i monodrama prema motivima eseja iz knjige Europska trulež Mirka Kovača, koju će kazivati beogradski umjetnik Miki Manojlović.

Podsjećamo, u subotu će se s početkom u 19 sati upriličiti ceremonija dodjele četiri jednako vrijedne Nagrade "Mirko Kovač"- za roman "Sabo je stao" autoru Otu Horvatu, knjigu eseja "Leteći pilav" Svetlane Slapšak, knjigu mladog autora "Između crvenog i crnog" Dragana Markovine te za scenarij filma "Ničije dete" Vuka Ršumovića.

Uvod u ovogodišnje Dane Mirka Kovača publici je podastro programski direktor Seid Serdarević, dok je dogradonačelnik Rovinja Marino Budicin, u svoje i ime Rovinja izrazio zahvalnost i ponos što se uvaženi skup održava u Gradu u kojem je Mirko Kovač živio i radio, i kojeg je izabrao za mjesto svog vječnog počivališta.  Pomoćnik ministra u kulturi RH-a, Vladimir Stoisavljević, u pozdravnom je govoru citirao Shakespeara kazavši: "Ako želimo budućnost, sjeme se sije sada", aludirajući pritom da misli i ideje velikog Mirka Kovača upijemo i pohranimo, odnosno ostavimo u nasljeđe budućim generacijama i time dokažemo da je i ova naša sadašnjost bila smislena.

Drugi je dan manifestacije u čast Mirka Kovača, bio u znaku okruglih stolova na teme "Vječita robija - Književnost i politika od Hamsuna do Houellebecqa", "Elita gora od rulje - Današnje elite i njihov odnos prema kulturi" te na temu "Grob u tuđini - Egzil kao sudbina i prokletstvo", a okončan je projekcijom filma "Ničije dete".

Prepričavati razgovor, odnosno tok misli uvaženih književnika i ljudi od pera, već unaprijed je izgubljen i nezahvalan posao. No, izlazeći s mjesta Susreta, sa sobom odnosim odgovor Borisa Dežulovića, koji je govoreći na temu "Elita gora od rulje", na jedno od postavljenih pitanje glede promjena izgleda splitske rive, rekao: iz nje je isisan život.

- Priča o splitskoj rivi, priča je o našoj prošlosti. Jer, nekad je ona bila najdemokratskiji prostor Splita na kojem se znalo gdje tko, kada i zašto sjedi. Onda se prije osam godina dogodilo, to što se dogodilo. Nekome genijalnom iz splitske vlasti palo je na pamet da taj prostor, koji doduše i jest bio zapušten, preuredi jer je, eto, bio ružan. Po preuređenju, moja tada trinaestogodišnja kći je rekla da joj riva izgleda k'o Mercator. Split je postao roba na tržištu, s rive je isisan život i ona je pretvorena u turističku destinaciju, odnosno okupljalište turista, odgovorio je Dežulović, i na primjeru splitske rive ilustrirao sudbinu nas i našeg društva. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter