U Rovinju Dani Antuna Šoljana

Antun Šoljan
Antun Šoljan

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rovinj, Gradske knjižnice "M. V. Ilirik" i Društva hrvatskih književnika 21. i 22. travnja održat će se 22. književno-znanstveni skup "Dani Antuna Šoljana".

Manifestacija započinje kazališnom predstavom "Prokleta avlija" Ive Andrića , koja će se s početkom u 20 sati upriličiti u kazalištu "Antonio Gandusio" u petak, 21. travnja. Produkciju predstave potpisuje Kazalište slijepih i slabovidnih "Novi život" Zagreb u kojoj nastupaju Igor Kučević, Vojin Perić, Nikša Marinović, Milenko Zeko, Marijo Glibo, Anita Matković, Ružica Drenski, Suzana Bliznac, Ružica Donić- Lalović i Dajana Biondić. Redatelj je Mario Kovač a dramaturginja Sibila Pletevski. Ulaz na predstavu je slobodan.

Drugi dio programa manifestacije posvećene književniku Antunu Šoljanu, koji je veliki dio života proveo u Rovinju započinje u subotu, 22. travnja, u 9.30 sati polaganjem vijenaca na spomen ploču Šoljanove kuće, da bi pola sata kasnije u rovinjskom Multimedijalnom centru započeo s radom književno-znanstveni skup ove godine posvećen životu i djelu Ive Andrića u povodu 125. godišnjice rođenja. Na književno-znanstvenom kolegiju govorit će Stjepan Čujić "Moja i Andrićeva Bosna", Borben Vladović "Veza Ive Andrića s Hrvatskim zagorjem", Božidar Petrač " Ivo Andri i Miroslav Krleža", Vinko Brešić "Ivo Andrić i Mak Dizdar", Tomislav Brlek "Prisvajanja i odricanja: čiji je Ivo Andrić?", Almir Bašović "Andrić i teatar povijesti", Maciej Czervinski "Drugi svjetski rat u prozi Ive Andrića", Antun Pavešković " Most na Žepi: samoća graditelja mostova", Domagoj Brozović "Čovjek i okoliš u Prokletoj avliji Ive Andrića", Daniel Mikulaco "Mustafa Mađar kao posttraumatska proza", Magdalena Dyras "Je li moguće čitati Andrića u kontekstu književne animalistike? Priča o vezirovom slonu", Dubravka Crnojević Carić "Knjiga nemira" i Božidar Cvenček "Hrvatska mlada lirika".

U 15.30 sati, u istom prostoru slijedi i predstavljanje knjiga Sanje Nikčević "Mit o Krleži ili krležoduli i krležoklasti u medijskom ratu" i "Druga strana hrvatskog kazališta ili izvan glavne struje". O knjigama će uz autoricu govoriti Ivica Matičević.

Inače, "Dani Antuna Šoljana" održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije i Grada Rovinja a njihov je sponzor "Maistra". (N. O. R.)


Podijeli: Facebook Twiter