U pulskoj bolnici snimala se američka serija "Dig"

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Oni koji su se u četvrtak poslijepodne ili navečer zatekli u Zagrebačkoj ulici u Puli mogli su oko bivše, napuštene zgrade interne medicine u sklopu Opće bolnice vidjeti pravi filmski set: snimala se američka serija "Dig" u kojoj Hrvatska "glumi" Jeruzalem. Serija je između ostalog snimana diljem Istre, te u Dubrovniku i Splitu, a iza nje stoje jaka imena kao što su Gideon Raff, poznat kao autor serije "Domovina" te Tim Kring koji je stvorio TV seriju "Heroji". "Dig" će se početi prikazivati u SAD-u za manje od dva tjedna pa je valjalo požuriti, no vremena za nas našao je producent serije Michael Wray koji nije krio oduševljenje Hrvatskom, Pulom i Istrom.

Većina radnje serije "Dig" zbiva se u Jeruzalemu, no Wray nam je otkrio da je Gideon Raff znao da će doći u Hrvatsku pa je prilagodio priču tako da se manji dio radnje doista događa u Hrvatskoj.

Koliko je projekt velik govori i podatak da se ovdje se radi o multinacionalnoj filmskoj ekipi, ima Amerikanaca, Hrvata, Kanađana, Francuza, Izraelaca koji su zaduženi za vizualne efekte, tu je i njemački tim za specijalne efekte, Mađari koji su zaduženi za protetiku. Tako su na ručku, dok su snimali u Puli, imali 180 ljudi koje valja nahraniti i to samo onih koji su na setu, ne računajući one koje rade u radionicama za konstrukciju, na dekoraciji…. Tako da je samo u četvrtak kada smo vodili razgovor u posao oko serije u Puli bilo uključeno oko 250 ljudi.

- Ako nije tajna, koliko košta da se napravi jedna ovakva serija?

- Tajna je. Puno (smijeh). Počeli smo snimati prije godinu dana.

- Kako se sada osjećate?

- Umoran. Ali jako ponosan. To je serija koja izvrsno izgleda, jako je dinamična, scene izgledaju fantastično a počet ćemo je emitirati 5. ožujka u SAD-u. Bilo je puno toga za napraviti, to je vrlo ambiciozna serija, izuzetno zanimljiva, napeta priča i bit će zanimljiva za gledanje. Jason Isaacs koji glumi Petera je u Istri proveo cijeli tjedan, a Anne Heche koja tumači glavnu žensku ulogu je snimila scene u Pazinu nakon čega se vratila u SAD. U Pulu su došli i Alison Sudol koja glumi Emmu i Ori Pfeffer koji glumi detektiva Golana Cohena tako da je većina ekipe ovdje, neki su otišli doma ali većina je ostala i uživa u Hrvatskoj. Znam da će otići pogledati amfiteatar koji je senzacionalan, prelijepo mjesto, a idućih dana ćemo malo istražiti Pulu.

- Što ste ovdje snimili?

- U Puli smo snimali scene koje se događaju u psihijatrijskoj ustanovi, a scene koje snimaju u rudnicima kod Marčane predstavljaju špilje ispod Jeruzalema, a mi smo ih malo preuredili. U Pazinu smo snimali eksterijere i interijere muzeja koji u seriji predstavlja samostan izvan Jeruzalema i njegove tunele. Brana Letaj "glumi" branu blizu Jeruzalema.

- Ima li planova da se Vi ili netko drugi iz filmske ekipe vrati u Hrvatsku kako bi radio na novom projektu?

- Nakon što snimanje prve sezone završi svi će se razići i otići raditi na drugim serijama. Osobno bih se volio vratiti u Hrvatsku i opet snimati. U Mađarskoj sam proveo godinu dana, prije tri godine, inače radim u SAD-u, ali vratit ću se ovdje.

- Ali, u slučaju da serija bude uspješna i da se ide na snimanje druge sezone, hoćete li se vratiti u Hrvatsku?

- Možda. Priča se o drugoj sezoni, ali ništa službeno pa u kojem smjeru će ta cijela priča otići je stvar o kojoj se još treba puno prodiskutirati. Ali u svakom slučaju, uživamo raditi ovdje i imati toliku podršku. Erika, njen tim i Embassy Films su sjajni i učinili su da ovo ambiciozno snimanje ispadne jako, jako dobro. Jedini problem koji imamo kod snimanja u Hrvatskoj u ovo vrijeme je hladnoća pa se glumcima vidi dah, a Jeruzalem se nalazi u nešto toplijem podneblju. (M.RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter