U Puli se otvara Srpski kulturni centar

Detalj s prošlogodišnjih Dana srpske kulture (arhiva)
Detalj s prošlogodišnjih Dana srpske kulture (arhiva)

Sutra će se u Puli u 18 sati svečano otvoriti Srpski kulturni centar, uz prostorije Vijeća srpske nacionalne manjine Pule u Maksimijanovoj 12. Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, dolazak na svečano otvaranje ovog značajnog prostora za sve predstavnike srpske nacionalne manjine u Puli i Istri najavio je predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović te izaslanica predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, njegova savjetnica Jasmina Mitrović Marić.

Na svečanosti će biti otvorena izložba slika autorica Liljane Lazičić Putnik iz Pule, Ljiljane Simić iz Rovinja, Elide Stanojević iz Lebana te Višnje Prole iz Beograda. Kroz prigodni program, u čast velikom srpskom književniku Milošu Crnjanskom, izvest će se ulomak iz monodrame "Miloš Crnjanski u Temišvaru", uz pjesnike Slavomira Gvozdenovića i Vladimira Blagojevića, te glumca Marka Adžića, odnosno kantautora na gitari Branislava Ostojića.

Otvaranjem Srpskog kulturnog centra u Puli započinje ovogodišnji Festival srpske kulture u Istri koji organiziraju Koordinacija Srba u Istri, Klub Srba Istarske županije i županijsko Vijeće srpske nacionalne manjine. Kao i svake godine do sada, brojni kulturni programi obilježit će ovogodišnji festival u Puli, Rovinju, Fažani i Peroju.

U petak će tako u rovinjskom hotelu Adriatic u 17 sati ARTE grupa Beograd predstaviti "Na čaju sa Crnjanskim", dok će u pulskom INK-u u 20 sati biti izvedena monodrama "Miloš Crnjanski u Temišvaru", a u 22.30 u pulskom Rock Caffeu na programu je koncert beogradskog rock banda Vila Filozofina. U subotu u 10 sati u Peroju je na programu svečana liturgija "Obilazak Parohijskog doma", a u Fažani u 20.30 sati otvorit će se Revija suvremenog srpskog filma, prikazivanjem "Falsifikatora" Gorana Markovića. U nedjelju, pak, u kinu Valli u 19 sati na programu je projekcija filma "Ljubav dolazi kasnije" redatelja Aleksandra Đurovića. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter