U Puli se održava Visualia, festival 3D mappinga

(Dejan ŠTIFANIĆ)
(Dejan ŠTIFANIĆ)

Visualia - festivala 3D mappinga i dizajna rasvjete u organizaciji udruge Sonitus počeo je sinoć na pulskom forumu velikom projekcijom jednostavnog naziva "3D Mapping Forum" koju je došlo pogledati 800-tinjak ljudi. Radi se o projekciji na pročelju zgrade bivšeg Vojnog odsjeka koja je uspješnu premijeru imala u ožujku.

Fasada zgrade je zahvaljujući kompliciranoj tehnologiji 3D mappinga naprosto oživjela, a zabavila je ponajviše najmlađe koji su uživali u raznim grafičkim dosjetkama - od rušenja do ponovne izgradnje, igre lego-kockicama do raznih drugih specijalnih efekata. Projekcija na zgradi nije imala narativnu strukturu već je pokazala veliki broj vizualnih mogućnosti koje 3D mapping pruža.

Nakon te ponovljene projekcije publika se u velikom broju uputila u festivalski klub u Dom hrvatskih branitelja, gdje je održano i službeno otvorenje festivala. Voditelj Marko Bolković pozdravio je prisutne i predstavio program koji se u DHB-u sastojao od prezentacije manjih videomappinga polaznika edukativnih radionica te svjetlosne predstave "LUX Garden" koja se održavala svakih sat vremena. Zbog jakog vjetra koji je u trenutku raspršio dim (nužan za efekte raznih svjetlosnih izvora) svjetlosna predstava nije bila toliko impozantna.

Publiku su u pauzama između svjetlosnih predstava trebali zabaviti DJ Breakaholics i VJ Zeko, no, osim na samom početku, nije im uspjelo napuniti plesni podij. Prvo izdanje festivala Visualia koji se održava 20. i 21. kolovoza podržali su Grad Pula, Istarska Županija i Turistička zajednica grada Pule. Partneri festivala su ARA Electronic, AudioLab, LAV Studio, LENS Media. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter