U Puli otkrivena freska velikana hrvatske likovnosti

Povjesničari  umjetnosti tek trebaju dati zadnju riječ o slici koju potpisuju velikani hrvatskog slikarstva (Mate ĆURIĆ)
Povjesničari umjetnosti tek trebaju dati zadnju riječ o slici koju potpisuju velikani hrvatskog slikarstva (Mate ĆURIĆ)

Ovo bi se moglo svrstati i u rubriku vjerovali ili ne da ne želimo preduhitriti svako iznenađenje i sudbinu velebne slike - freske na zidu u zgradi Mirovinskog zavoda u Puli, na Portarati, u zgradi koja i sama ima povijesnu važnost, jer je tu od 1891. pa do 1898. bila prva hrvatska čitaonica u gradu. Naime, iako se generacije koje su prošle ispod ove slike, do jučer dosta prekrivene ormarima, ladicama i šalterima Mirovinskog, sjećaju detalja te freske, malo tko, pa i povjesničari umjetnosti, sa sigurnošću znaju tko joj je autor.

Pokušali smo i to doznati, pa je bilo svakojakih pokušaja, a kada su se ormari i ladice razmakli - jer je u tijeku preseljenje - u desnom donjem uglu (kao što to i običava) piše: RAD STUDENATA ALU ZAGREB, 1949. - PRVA POSLIJERATNA GENERACIJA!

Možda bi senzacionalnije bilo početi ovako: možete li zamisliti sliku koju su istovremeno napravili, dakle autori su joj: Miljenko Stančić, Ljubo Ivančić, Vlado Kristl, Ferdinand Kulmer, Ivo Gattin, Francesco Dessanti, Melita Abramović, kasnije Stančićeva supruga, te Zdenko Balabanić, Vjekoslav Brešić i Miroljub Škrnjug, koji su veliki dio svog rada i života bili u Rovinju? Zvuči gotovo nestvarno, ali je ovo danas, nakon 66 godina, mala hrvatska povijest likovne umjetnosti u Puli na samo jednoj slici.

Povjesničar umjetnosti i bivši ravnatelj Moderne galerije u Zagrebu Igor Zidić i sam je bio zatečen ovom informacijom kada smo ga zamolili da nam pomogne tko se krije iza te prve poslijeratne generacije ALU-a, studenata koji su Akademiju upisali 1945. a ovo im je očito bila neka vrsta diplomskog (zajedničkog) rada 1949. godine. I sam priznaje da je to lijepo otkriće te da u najmanju ruku zaslužuje svu pažnju i dostajan odnos prema tom djelu i autorima.

Za nadati se je da će tako i biti i da će se ovoj slici i autorima posvetiti buduća pažnja. (Mate ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter