U Puli čitanje Joycea uz prijenos na YouTubeu

Pulski Bloomsday počinje uz bistu velikog pisca nadomak Portarate (Arhiva GI)
Pulski Bloomsday počinje uz bistu velikog pisca nadomak Portarate (Arhiva GI)

Pod motom "Zatvori oči i vidi" ovogodišnja manifestacija Bloomsday, posvećena Jamesu Joyceu i njegovom najznačajnijem romanu "Uliks", održat će se na dva glavna pulska trga u subotu navečer i tijekom cijele nedjelje, 16. lipnja. Naime, tog je dana irski mađioničar jezika zaodjenuo Dublin u odisejske boje, stvorivši roman "Uliks".

U Francuskoj je, pak, 16. lipnja 1929. prvi put ustoličen Bloomsday, javno čitanje ulomaka iz "Uliksa" diljem svijeta, slično španjolskome maratonskom čitanju iz "Don Quijotea". Treći put zaredom, Hrvatska se i ove godine pridružuje prisjećanju na jedan običan dan u običnom životu običnog Leopolda Blooma jer "Uliks" je neobičan roman koji daje svježi pogled na život i svakodnevicu, a pravim poretkom riječi u rečenici otkriva ono ljudsko.

U Puli će tijekom cijele nedjelje, a i sutra uvečer u kafiću "Uliks", oživjeti Joyceova misao - čitat će se ulomci "Uliksa" na nekoliko jezika (ove godine i na turskome) uz prijenos uživo na YouTubeu, radionicu i nastup plesne skupine Irish Maiden, tri izložbe i "kavu sa samim Joyceom", turističku šetnju Pulom Joyceovim stopama i koncertnim nastupom kantautora Luke Belanija.

James Joyce nije se za svog šestomjesečnog boravka u Puli nimalo blagonaklono izrazio ni o gradu ni o Istri.

- Mrzim ovu katoličku zemlju od stotinu rasa i tisuću jezika... Pula je mjesto gdje je i Bog rekao laku noć - pomorski Sibir. Istra je nevjerojatno dosadan klin na Jadranu napučen neukim Slavenima što nose crvene kapice i gigantske pumperice, napisao je 1904., da bi 18 godina kasnije bilo objavljen prvo izdanje "Ulyssesa".

Te je godine Joyce pobjegao iz Irske ruku pod ruku s voljenom Norom, pobjegao i stigao u burovitu zimsku Pulu kao budući učitelj engleskoga austro-ugarskim časnicima u Berlitzu. Iz Pule, prvoga grada u koji je par stigao i ostao šest mjeseci, kao i iz svih ostalih gradova, Joyce je neprestano upirao pogled u Dublin, koji je u njegovim tekstovima izrastao u grad - junak. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter