U Porečkom Zuccatu zatvoren Dućan metafora

Dućan metafora u galeriji Zuccato
Dućan metafora u galeriji Zuccato

"Da stignem, došla bih ovdje svaki dan", samo je jedan od dojmova zapisanih na hrvatskom i stranim jezicima u knjizi dojmova "Dućana metafora", neobičnoj izložbi koja se proteklih mjesec dana odvijala u porečkoj galeriji Zuccato, gdje je sinoć službeno i zatvorena. Dućan, umjetnički projekt radionice Petikat, prije dvije godine prvi se put nastanio u ovoj porečkoj galeriji, a ovaj je put ostvaren kao Dialogues, koncept svojevrsne retrospektive dizajnera, pisca i likovnog umjetnika Stanislava Habjana.

Izložba je i ovaj put svojom originalnošću, maštovitošću i prisnošću privukla brojne posjetitelje koji su u nju zavirili i ostali zaokupljeni nizom zanimljivih detalja koje su unutra našli. Zuccato je tijekom proteklih dana postala mjesto razmjene ideja, umjetničkih i dizajnerskih artefakata, jedna posebna umjetnička instalacija gdje posjetitelj postaje aktivnim sudionikom. Kako je i otvaranje bilo svojevrsno otkrivanje tajni što Dućan skriva, tako je zatvaranje bilo prilika za sažimanje dojmova.

Kako je rekla kustosica Patricia Počanić, "smještanjem u prostor svaki je detalj na izložbi s jedne strane obavljao svoju jedinstvenu funkciju i ostvarivao svoj umjetnički mikrokozmos, a s druge strane ti su detalji stvorili, iako u prvi mah jasan, zapravo vrlo kompleksan univerzum u kojem su u dijalogu svi umjetnički radovi".

Kako nam je rekao Habjan, sve je ovo vrijeme za njega prošlo jako brzo, knjiga dojmova dobro se napunila, nastalo je jako puno novih prijateljstava i jako se puno zapravo napravilo. U odnosu na prvi postav, istaknuo je, nastalo je nekoliko novih naslova, proizašlih upravo iz razgovora s ljudima koji su pomogli pokušaju da izloži svoj život kroz dijaloge.

Večer zatvaranja obilježio je poseban performans koji je izveo zajedno s kolegom Borisom Greinerom, povezanim s Kafkinim zapisom iz dnevnika na dan 29. srpnja 1914. godine. Tako su on i Greiner te večeri napravili jednu sliku Kafkina teksta, koji spominje dva pisca koji žive u sobi sučelice njegovoj. To su dva pisca koji puno piju, pišu i soba im je puna knjiga i koje fascinantno detaljno opisuje i fizički.

- To je čista slika iz Kafkina dnevnika u kojoj smo se u potpunosti prepoznali. Opis dva pisca odgovara potpuno nama, do smiješnosti. To je bio fenomenalan dijalog dva citata i tako je ispalo s performansom gdje smo oživili jednu situaciju od prije sto godina danas, kazao je Habjan.

Okupljene su na zatvaranju uz autora i kustosicu pozdravili Sanja Radetić Fatorić i Sebastijan Vojvoda, ravnateljica i voditelj likovnih djelatnosti u Pučkom otvorenom učilištu organizatoru izložbe, uz želju da Dućan možda jednog dana u Poreču dobije i stalnu adresu. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter