U Pazinu započeo 15. Festival fantastične književnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sinoć je u pazinskom Kaštelu započeo 15. Festival fantastične književnosti na kojem nastupaju ponajbolji autori znanstvene fantastike i fantastične književnosti iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Prve festivalske večeri sedam autora predstavilo je svoja nova izdanja, a s njima je o njihovim novim knjigama razgovarao Davor Šišović. Zagrepčanka Milena Benini predstavila je roman "Prodavač snova" za koji je dobila ovogodišnju nagradu „Sfera“. Jedan od plodnijih hrvatskih pisaca festivalskog žanra Aleksandar Žiljak iz Zagreba predstavio je zbirku priča „Srce od stakla“, a Danijel Bogdanović iz Pleternice roman „Noćni vlak za Dukku“. Daria Keršić iz Zagreba predstavila je roman „Moć Albiura“, a Saša Šebelić iz Medulina roman „Crobotica“. Beograđanin Tihomir Jovanović predstavio je zbirku priča "Palisade i čadori", s Dragićem Rabrenovićem iz Bijelog Polja Šišović je razgovarao o zbirci festivala fantastične književnosti Refesticon 2015.- 2016. godine, a s Davorinom Horakom iz Zagreba o novim izdanjima nakladnika Hangar. 

Iz razgovora s autorima u ugodnoj ljetnoj noći u Kaštelu nad inspirativnom Pazinskom jamom posjetitelji su mogli doznati mnoge pojedinosti o nastanku predstavljenih dijela, ali i trenutnim aktivnostima i budućim planovima autora. Razgovaralo se o uzorima i poticajima za stvaranje nekih od predstavljenih knjiga, ali i nekih na kojima se radi ili su pred objavljivanjem. Tako je publika od Milene Benini doznala kako je u Pazin, u Kuću za pisce, došla s namjerom da piše o pazinskoj vještici, ali je potaknuta jutarnjim maglama koje kuljaju iz Jame odlučila napisati roman o pazinskom zmaju koji će uskoro izaći pred čitatelje. Uglavnom može se reći kako su pisci fantastike i znanstvene fantastike iz Hrvatske i susjednih zemlja maštoviti, kreativni i plodi, ali i kako iz razgovora moglo čuti, da postoje i nakladnici, koji unatoč krize u izdavaštvu, žele izdavati knjige spomenutih žanrova. To daje nadu kako će se i iduće godine na Festival fantastične književnosti predstaviti veći broj novih izdanja. Festival se nastavlja večeras (subota) u žminjskoj Čakavskoj kući, u kojoj će, s početkom u 19 sati, 16 autora predstaviti zbirku priča „Arheološke priče“ što je ujedno tema ovogodišnjeg festivalskog natječaja. Moderator predstavljanja je urednik zbirke Mirko Grdinić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter