U Pazinu 26 metara stihova

Stihovi iz 'Megamaxy gigant pjesme' čitani su s isprinta dugog 26 metara (Foto: Davorka FLEGO)
Stihovi iz 'Megamaxy gigant pjesme' čitani su s isprinta dugog 26 metara (Foto: Davorka FLEGO)

Neobičnom promocijom u nedjelju je u pazinskom hotelu Lovac predstavljena neobična knjiga, poetska zbirka naslovljena "Megamaxy gigant pjesma", koja sadrži stihove 76 pjesnika iz svih krajeva Hrvatske, te iz Kanade, Njemačke, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, spojene u jednu jedinu dugačku pjesmu. Dvadesetak se autora okupilo na ovoj pazinskoj promociji (knjiga je prvi put predstavljena prije dva tjedna na riječkom književnom festivalu "Dani prijatelja knjige"), a stihove su čitali s isprinta dugačkog 26 metara!

Ova originalna zbirka, koju su njeni autori od milja prozvali "gigantica", nastala je kao rezultat suradnje pjesnika na Facebooku, a ohrabrena je lanjskim sličnim, ali mnogo manjim projektom "Pjesma zajedništva" koji je tada bio okupio 27 autora. Novu inicijativu sakupljanja pjesama na temu jeseni (koja je tijekom uzajamnih rasprava i uslijed pridruživanja sve većeg broja pjesnika evoluirala do teme "ljubav u bilo koje godišnje doba") pokrenula je Neda Milenkovski - Alba Istriana koja je i uredila zbirku, a zadaće njene tehničke realizacije i objavljivanja prihvatio se Miroslav Mirko Borić.

Posao izdavanja zbirke bio je malo teži, jer se od 76 uvrštenih pjesnika tek njih 30 odazvalo pozivu da sufinancira ovaj zajednički projekt, no impozantan pjesnički i izdavački projekt ipak je uspješno finaliziran. Među 76 pjesnika najmlađa je bila četrnaestogodišnja Barbara Frankić iz Raba, koju su stariji kolege od milja prozvali "rapska lastavica", dok najstarijeg, kažu, nisu tražili.

U zbirci je zastupljeno osam pjesnika iz Istre: Emilija Vasiljević, Davorka Flego, Dragan Gortan, Neda Milenkovski - Alba Istriana, Ivanka Arefijev, Branko Valić, Vesna Foškera Petrović i Rita Brgić Stokić. Zbirku je objavila tvrtka Redak iz Splita. D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter