U MSUI otvorena izložba SofijaSilvije „Resonance"

Naslov izložbe „Resonance“ obuhvaća radove nastale od 2009. pa do onih nastalih neposredno pred otvaranje izložbe (D. Memedović)
Naslov izložbe „Resonance“ obuhvaća radove nastale od 2009. pa do onih nastalih neposredno pred otvaranje izložbe (D. Memedović)

U Muzeju suvremene umjetnosti Istre sinoć je otvorena izložba pulske fotografkinje SofijaSilvije pod nazivom „Resonance“.

Izložba se sastoji od šest segmenata koje obuhvaćaju projekciju fotografija, analogne printeve te višedjelnu instalaciju „Interconnections“ koja je sastoji od starog namještaja, zvuka i televizora na kojem se prikazuju fotografije iz ciklusa „Sobe“ i „Prebivalište“, iz umjetničinog projekta „Tihi otoci, Brijuni“. Tu je i zvučni zapis Titove papige koja i dalje živi na Brijunima, a namještaj čine autentične fotelje s Brijuna.

Kako se kaže u predgovoru izložbi, umjetnica u prezentacijskom smislu ovom izložbom nadilazi prvobitnu dvodimenzionalnost samog fotografskog medija i unutar postojećih koordinata muzejskog prostora odlazi dalje, stvarajući nove mikro ambijente okupljene u zajedničku cjelinu. Prikazi javnih i privatnih ili pak (široj javnosti) skrivenih pa i (danas) nepostojećih interijera i njihovih sadržaja, dovest će u vezu Brijune, Pulu, Pariz… „Titove vile“ i Prirodoslovni muzej u Strasbourgu, Parižanku Dune i Puljanku Miju.

SofijaSilvia pulska je umjetnica poznata i na nacionalnoj razini kao izvrsna fotografkinja, kao vrlo ozbiljna i predana svome radu, kazala je ravnateljica MSUI-ja i kustosica izložbe Ketrin Milićević Mijošek koja je napomenula da ovaj muzej kroz predstavljanje domaćih autora potvrđuje svoj regionalni identitet.

- SofijaSilvia je zanimljiva autorica koja djeluje u području fotografije i to je bio razlog i povod da joj uputimo poziv koji je rezultirao vrlo uspješnim projektom postavljenim upravo za ovaj prostor. Naslov izložbe „Resonance“ obuhvaća radove nastale od 2009. do onih nastalih do trenutka otvaranja izložbe, ali okupljenima u mikrocjelinama, mikroambijentima koji su stvoreni unutar ovog prostora i koji progovaraju o nekom kontinuitetu koji Silviju čini takvom kakva jest, ozbiljnom i predanom umjetnicom, temama koje se tiču nekih starih arhitektura koje su danas promijenile svoj izgled, da li u memoriji, da li na način kako baštinimo svoje nasljeđe. 

Isto tako progovara o jednoj vrlo specifičnoj ljudskoj potrebi a to je da bilježi prostor i zapravo posjeduje predmete kazala je ravnateljica MSUI-ja.

- Ono što je ključno za ovu izložbu i na čemu bih čestitala autorici je da ona prvi put u svom radu iskoračuje u prostor na način kao što je napravila ovdje, a ovdje imamo dijalog između predmeta iz prošlosti koji danas zapravo ne čine svakodnevne interijere, isto tako tu su predmeti koji su se savršeno uklopili s tematikom o kojoj ona progovara. Upravo je to ta jedna vrlina u njenom radu. Suvremena umjetnost ne mora nužno negirati prostor. Dapače, može iz njega crpiti vrlo vrijedne motive pa u ovom prostoru imamo kadrove iz Brijuna, Strasbourga, privatnog stana jedne Parižanke, hotela Rivijere... To je jedan vrlo vješt presjek njenih interesa u istom prostoru, a kojima u isto vrijeme pruža posebnu atmosferičnu priču.

- Dugo se nisam predstavila u Puli i bilo mi je jako interesantno raditi jer sam se prilagođavala prostoru i mjestu te posuđivala građu iz raznih muzeja što također nosi dio priče i atmosfere i priča o našem nasljeđu. Tako da ova izložba ima jako puno slojeva i meni je bila interesantna jer je lokalna a istovremeno i univerzalna. Svaka moja izložba je o toj priči, o tom mjestu na kojem se meni nešto novo dogodi, kao što se dogodilo ovdje. U fotografiji sam u svojim radovima i u načinu na koji bih ih prezentirala uvijek izlazila iz okvira, ograničenja medija. U ovoj izložbi sam to učinila na način kakav nisam do sada, koristila sam namještaj posuđen iz Nacionalnog parka Brijuni, Povijesnog muzeja Istre, Mornaričke knjižnice i koristila ga kao dio postava, a koristila sam i projekcije, kaže autorica.

Izložba traje do 2. listopada 2016. i može se pogledati svakim danom od 10 do 22 sata osim ponedjeljkom i blagdanima. (M. RADIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter