U Gradskoj knjižnici predstavljena e-slikovnica "Pulska (pri)povijest"

S predstavljanje e-slikovnice (D. MEMEDOVIĆ)
S predstavljanje e-slikovnice (D. MEMEDOVIĆ)

E-slikovnica o Puli, "Pulska (pri)povijest", čiji su autori učenici Gimnazije i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula te članice Kluba ljubitelja čitanja predstavljena je jučer pred iznimno brojnom publikom u Gradskoj knjižnici i čitaonici, a u povodu Dana grada Pule.

Kako je naglasila ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović "slikovnica je rezultat projekta 'Gladijator u tramvaju' Gradske knjižnice i čitaonice Pula, Gimnazije Pula i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula".

Autorice teksta su Iva Kurtović, Gaja Kalčić, Matea Kaurin i Karla Rojnić, učenice Gimnazije pod mentorstvom profesora Filipa Zoričića, i članice Kluba ljubitelja čitanja – KLJuČ Ana-Marija Ramić, Ivona Devernay te Maja Savić, pod vodstvom knjižničarke Andree Trapan, a urednik je dr. Boris Koroman. Ilustracije su izradili Matea Benčić, David Brajnović, Hena Crnović, Petra Deni, Martina Gašparović, Anton Licul Grk i Matija Sandrić, učenici trećeg razreda Grafičkog odjela Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna pod mentorstvom profesora Andija Pekice. Grafički urednik izdanja je djelatnik knjižnice Alen Žufić.

- Prije tri godine razmišljali smo o tome što ostaviti našem gradu, a ja kao Splićanin, jako sam zavolio ovaj grad. Tako smo malo razgovarali s učenicima, te se zatim i rodila suradnja sa Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna. Nije to svakodnevan posao, radili smo na tome tri godine, i mogu reći da sam jako ponosan kao profesor i razrednik, te zadovoljan sam kako je ova knjiga ispala, kazao je prof. Filip Zoričić.

Knjižničarka Andrea Trapan naglasila je da je bilo jako zanimljivo raditi na tom projektu. To je bilo za sve vrlo kreativno i posve novo iskustvo.

- Prvotna ideja je bila da se napravi strip, a potom je u biti nastala ova knjiga, htjeli smo spojiti nekako pulsku povijest, tramvaje i gladijatore, ali ipak, kada smo vidjeli da to neće biti strip nego prava e-slikovnica, nismo mogli ostaviti naslov "Gladijator u tramvaju" nego je to postala "Pulska (pri)povijest", kazala je Trapan.

Da mu je rad na uređivanju ove slikovnice bio vrlo zanimljiv te da je radio s velikim zadovoljstvom, kazao je i dr. Boris Koroman.

- Bio je to zajednički rad, tu je svaka od učenica dala svoju ideju i zatim je to trebalo koncipirati i složiti, no ova slikovnica ima posebnu atmosferu, i vrlo sam zadovoljan tim iskustvom, kazao je dr. Koroman.

Profesor Andi Pekica rekao je da je odabrao učenike trećeg razreda, jer oni iz nižih nemaju još dovoljno znanja za tako zahtjevan projekt, a maturanti su preopterećeni pripremama za maturu i drugim.

- Bilo je vrlo zanimljivo pristupiti takvom projektu, i za nas profesore, te posebno za učenike. Učenici su tu mogli ići u neki slobodniji izraz, to je više od slikovnice, to je poput turističkog materijala, naglasio je Pekica.

I sami su učenici govorili o ovom projektu, a učenica Karla Rojnić kazala je da slikovnica govori o blizancima, bratu i sestri, trinaestogodišnjim Julijanu i Karolini, a ta imena nisu izabrana slučajno nego da se predstavi sjaj rimske Pule i one austrougarske.

- Budući da ti junaci imaju 13 godina, lakše je djeci i mlađima predstaviti povijest, na zabavniji i ujedno jednostavniji način, rekla je Karla Rojnić.

Potom su učenici čitali e-knjigu, a Iva Lanča Joldić iz Gradske knjižnice i čitaonice naglasila je da postoje dvije verzije ove knjige, kraća, koja je interaktivna i namijenjena čitanju s računala i ona za pametne telefone i tablete, a e-knjiga je dostupna na stranicama Gradske knjižnice i čitaonice za preuzimanje i uskoro će biti i na onima škola i drugih kulturnih ustanova.

U planu je prevođenje djela na nekoliko jezika za turističke potrebe. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter