U Gallerionu "Prvi svjetski rat na Jadranu"

Bogat izloženi postav može se razgledati do studenog
Bogat izloženi postav može se razgledati do studenog

U povodu stote obljetnice Prvog svjetskog rata, u novigradskoj galeriji Gallerion sinoć je svečano otvorena izložba "Prvi svjetski rat na Jadranu". Osim u samoj galeriji, dijelovi izložbe postavljeni su u crkvi Blažene Djevice Marije Gospe od Karmela, gdje je ona posvećena mnogobrojnim žrtvama rata i u Zajednici Talijana, gdje su makete brodova koje je ustupila tršćanska pomorska udruga Aldebaran.

Izložbu su otvorili pomoćnik ministrice kulture Berislav Šipuš, istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Novigrada Anteo Milos. Posjetitelje je kroz eksponate, koje će biti moguće razgledati sve do studenog, proveo voditelj Galleriona Sergio Gobbo. Svi su govornici istaknuli da se radi o projektu kojim se obilježava početak jedne od najvećih uzaludnih ljudskih tragedija koje se treba prisjetiti, upoznati ju i učiniti sve da se tako nešto više nikad ne ponovi.

Radi se o dijelu bogatog programa iz projekta "1914. - Puna je Pula/Pola gremita", koji će u punom sastavu u sljedeće četiri godine gostovati u Klovićevim dvorima u Zagrebu te u Trstu, Pragu i Puli. Vojno-pomorska zbirka Gallerion iz Novigrada i Vojni muzej Hrvatske vojske Zagreb, u suradnji s 12 domaćih i međunarodnih institucija, prvi put na ovakav način zajedno predstavljaju kompleksan značaj tragičnih događanja u Prvom svjetskom ratu.

Izložen je niz dokumenata, fotografija, autentičnog naoružanja i više od 350 maketa brodova, podmornica i zrakoplova, kojima je na slikovit način predočena narav vojno-pomorskih operacija na Jadranskom i Sredozemnom moru. Autori izložbe su Sergio Gobbo, dr. Zvonimir Freivogel, Achille Rastelli i Mario Werhas.

Izložba se održava uz podršku ministarstava kulture i obrane, Županije Istarske, Grada Novigrada te novigradskih Turističke zajednice i Zajednice Talijana. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter