U galeriji Poola otvorena samostalna izložba Jelene Vojinović

Bojan Šumonja i Jelena Vojinovic (Snimio: Dejan ŠTIFANIĆ)
Bojan Šumonja i Jelena Vojinovic (Snimio: Dejan ŠTIFANIĆ)

Prva samostalna izložba fotografija porečke autorice Jelene Vojinović pod naslovom "Paint it Black" otvorena je sinoć u pulskoj galeriji Poola. Tom je prilikom u ime domaćina akademski slikar Bojan Šumonja kazao da je Jelenine radove prvi put vidio prošle godine na skupnoj izložbi Pro futura u Poreču, gdje je imao prilike biti u ocjenjivačkom sudu. 

- Vidjevši tada njena tri rada iz ovog ciklusa, odmah sam uočio da se  radi o vanserijskom autoru. Jelena je dobila glavnu nagradu žirija, ali nagradu publike. Zanimljivo je reći da su radovi snimljeni kamerom mobitela. Njeni radovi izviru iz minimalističke prakse u vizualnim umjetnostima, koja promovira čistu estetiku lišenu svega suvišnog; u kojoj se se nikad ne vidi društvena angažiranost i aktivizam i koja se bavi elementarnim likovnim sadržajima kao što su linija, boja, tekstura, geometrija. S druge strane, u njenim je radovima prisutan metafizički moment; u pitanju je neko iščekivanje, nešto što je onkraj naše percepcije fizičkog svijeta. Zanimljivo je da je 1959. godine u njujorškoj MoMI otvorena izložba Franka Stelle, oca minimalističke umjetničke prakse, a naslov te izložbe bio je, gle, "Black Paintings", zaključio je Šumonja.

Autorica se zahvalila domaćinu, publici i svojim roditeljima na podršci, posebno ocu koju je za ovu priliku napisao pjesmu koja je otisnuta na pozivnicama za ovu izložbu ("Bačeno koplje svjetlosti razbija tamu na sjenu i mrak, prostirući duši mojoj bijega sag..."). Izložba je otvorena do 17. ožujka.

Jelena Vojinović rođena je 1980. u Puli, a živi i radi u Poreču. Kada je u travnju prošle godine na porečkoj izložbi Pro futura osvojila obje glavne nagrade za tri fotografije iz ciklusa “Paint it Black“ (kako glasi čuvena pjesma The Rolling Stonesa iz 1966. godine), žiri je tada istaknuo konzistentnost kompozicije, dosljednost minimalističkoj estetici, metafizičku atmosferu i odličnu produkciju rada. Jelena sudjeluje 2013. i 2014. godine na kolektivnim, likovnim, tematskim projektima u galeriji Fonticus u Grožnjanu, a 2014. u sklopu foto natječaja “Grimalda” dobiva priznanje  za radove uz dva izložena rada. U studenom 2016. godine izlaže u Svetvinčentu u oštariji Ferlin u sklopu književne večeri i predstavljanja nove zbirke pjesama Drage Orlića. (Z. ANGELESKI)

 


Podijeli: Facebook Twiter