U galeriji 3mc sva raskoš rimske baštine juga Istre

Umijeće izrade nakita staro dvije tisuća godina
Umijeće izrade nakita staro dvije tisuća godina

Izložba "Antički sjaj općine Medulin", koja na jednom mjestu prikazuje bogatu ostavština iz razdoblja starog Rima na jugu Istre, otvorena je jučer navečer u galeriji Galeriji 3mc na medulinskoj placi.

Oko 300 eksponata iz Arheološkog muzeja Istre u Puli moći će se razgledati tijekom cijelog ljeta, a među njima mogu se vidjeti i neki od najintrigantnijih eksponata poput zlatnih naušnica i lančića, fibula, prstenja s gemama, nakita od gagata i stakla te raznih staklenih i keramičkih posuda iz antičkih grobova na Burlama. Vrata galerije bit će otvorena svakodnevno od 19 do 22 sata.

Izložbu su u sklopu svečanosti Dana općine Medulin otvorili autor Andrej Bader, voditelj podvodne arheologije Hrvatskog restauratorskog zavoda Igor Miholjek, ravnatelj AMI-ja Darko Komšo i medulinski načelnik Dean Buić.

- Kada ugledate izložbu "Antički sjaj" ostat ćete bez daha. Ali pravo je bogatstvo tu na placi, jer vidjet ćete u impresumu kataloga izložbe, popis svih ljudi, ali i mnogih drugih zaslužnih za njenu realizaciju, poručio je Bader.

Komšo je naveo da izloženi materijal Muzej "vraća" u matičnu općinu preko ljeta, jer je, s obzirom na bogatstvo nalaza, Medulin drugi dom AMI-ja. O povijesti istraživanja Rimske maritimne vile na Vižuli govorio je Miholjek iz HKZ-a, a kojeg je Bader nazvao "podvodnim Indianom Jonesom". Pritom je podsjetio da su istraživanja počela 1995. u suradnji s AMI-jem, Ministarstvom kulture i tadašnjim Međunarodnim istraživačkim centrom za arheologiju Brijuni-Medulin, što dovodi do nezaboravne Vesne Girardi Jurkić i njene kćerke Kristine Džin koje su dale ogroman doprinos istraživanjima, ali i popularizaciji arheoloških aktivnosti u Medulinu.

U atraktivnom prostoru galerije, uz vitrine s arheološkim artefaktima, nalaze se i fotografije lokaliteta na podu prostorije. Fotografije na zidovima prikazuju pak tijek arheoloških radova, brojne podvodne fotografije, prikaze rimskih vila koje odgovaraju vili na Vižuli, koja se veže uz Krispa, sina cara Konstantina Velikog. U vitrinama su izložene amfore, upotrebni predmeti poput uljanica, češljeva od kosti, prije spomenutog nakita i fibula, staklenih balzamarija i lakrimarija (posuda za čuvanje raznih pripravaka i za prikupljanje suza nakon oplakivanja pokojnika), ali i privjesak falusnog oblika čiji su pronalazak prije sedam godina javnosti obznanili pokojna Girardi Jurkić, Džin i Miholjek.

Mada većina izložaka potječe s kopna i podmorja poluotoka Vižula, na izložbi su predstavljeni i nalasci iz pećine Gradina kod Premanture, iz Banjola, Vintijana, vinkuranskog rimskog kamenoloma… Kad je o tim lokalitetima riječ, pažnju brojnih posjetitelja zasigurno je najviše privlačila velika skulptura žene, "domine", sa zanimljivim prikazom nakitom, izrađena u kamenolomu u Vinkuranu, a nađena u Vintijanu.

Među prekrasnim bakrenim i srebrnim kovanicama mogu se vidjeti i novčići s likom Konstantina i sina mu Krispa, čije se stratište veže uz Medulin, a što je i prikazano u predstavi "Crispo", koja se tradicionalno prikazuje na Vižuli u režiji udruge Istra inspirit. No, ovog je puta, kao uvod u izložbu, uprizorenje tragične priče o carskom sinu, kojeg otac nedužnog pogubi zbog navodne prijevare s maćehom, doživljeno na medulinskoj placi.

Antičkoj su se atmosferi na središnjem trgu, među robovima, legionarima i pretorijancima, dvorskim gospođama i carskim savjetnicima, pridružili brojni mještani i mali krispići, zapravo Zvjezdice medulinskog vrtića, odjeveni u toge i tunike. Brojni su posjetitelji čar antike doživjeli i kroz hranu i piće, poput vina s medom, kroz glazbu, ali i egzotičnog trbušnog plesa.

U galeriji Loža, Udruga MedulinArt postavila je izložbu "Antika u očima umjetnika", a proslava je okrunjena nastupom grupe Sakramenska dica. (Z. STRAHINJA; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter