U Fonticus u Grožnjanu izlažu Ricardo Castro, Marko i Martin Zelenko

Radovi Ricarda Castra te Marka i Martina Zelenka
Radovi Ricarda Castra te Marka i Martina Zelenka

U nedjelju u 19 sati najavljeno je predstavljanje tri samostalne izložbe u Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu. Ricardo Castro predstavit će "Homo Ludens", Marko Zelenko "Otok", a Martin Zelenko "Retrofuturizam".
 
Castro je umjetnik iz Portugala koji je realizirao niz radova na kartonima manjeg formata. Izmjenjuju se crteži, slike i grafike koje je objavio u različitim publikacijama u posljednjih nekoliko godina. Teme, motivi variraju od humanoidnih, životinjskih ili biomorfnih impresija. Ricardo Castro rođen je 1978. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti, a doktorirao dizajn. Radio je za nekoliko časopisa na različitim funkcijama, kao urednik i ilustrator.
 
Marko Zelenko izradio je nekoliko skulptura u kamenu, nekoliko neobrađenih stijena i nekoliko skica. Veći dio radova ima figurativne konotacije, a dio ima apstraktne odlike koje, ipak, uvijek izazivaju asocijacije na prepoznatljivo. Rad kojeg umjetnik naziva "Mali monument palom prstacu" problematizira devastiranje morske obale bjesomučnim izlovom ove vrste školjkaša. Marko Zelenko rođen je 1982. u Kopru. Diplomirao je na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani. Za svoje radove nekoliko je puta nagrađivan. Bavi se kiparstvom i restauracijom. Živi između Izole i Grožnjana.
 
Martin Zelenko opremio je prostor galerije plošnim figurama oblicima robota. Osnovni materijal je višeslojni karton za ambalažiranje. Umjetnik ga koristi kao okosnicu za kolažiranje, ali ga nalazimo i u funkciji detalja. Martin Zelenko rođen je 1984., a diplomirao studij Oblikovanje vizualnih komunikacija u Ljubljani na Akademiji za likovnu umjetnost. Živi i radi između Grožnjana i Izole, a bavi se slikarstvom, fotografijom, ilustracijom, grafikom, videom, glazbom i filmom. (P. G.)
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter