U Dnevnom boravku Rojca izvedena predstava "Grinje"


Predstava "Grinje" dvije je večeri izvođena u Dnevnom boravku Rojca, a iznjedrile su je nove pulske kazališne snage, Dramska radionica eksperimentalnog kazališta Plavi oblik, u režiji Frane Medena i na tekst Dušanke Babić.

Ovo im je bila prva predstava i jako je zabavna. Babić je napisala odličan, pametan tekst, a Meden to fino posložio tako da kulminacija i rasplet dolaze u pravom trenutku, odašiljući jasnu poruku, dok su glumci s velikim entuzijazmom ušli u likove i učinili ih vrlo uvjerljivima. Sve te likove vidjeli smo negdje u stvarnosti, na pjesničkim večerima, izložbama, predstavljanjima knjiga i sličnim događajima.

"Grinje" je svojevrsna parodija koja se sprda s ego-tripovima koji kroz javne nastupe, u ovom slučaju pjesničku večer, dokazuju svoju veličinu, iako nije jasno po čemu su ti likovi značajni. Na pjesničku večer osim pjesnika doći će i Petar Kremenić, otac istarske književnosti, književni kritičar i dvije prijateljice, a tu je i siva eminencija kulturnih događanja, organizatorica večeri Biserka Pandur koja na početku nešto bjesni na čistačicu Almu koju ne vidimo.

Ta će ekipa uglavnom nizati panegirike pjesnicima iako njihove pjesme nemaju "veze s mozgom". I jedne i druge igraju isti glumci – Dušanka Babić, Iva Gajić, Ana Fornažar, David Lesjak i Jura Kristofić. Ronald Donald Gazivoda je buntovni pjesnik koji je uvjeren da je velika faca, dok Zdenko Mrvelj Zatezalo štije "češem lakat, no kiša pada" ili "hlače su se poderale, na polju".

Ekscentrična Izabela Matilda Oetker Koch ima pjesme o Hamletu hipohondru ili pak "Hidrocefalus" u kojoj spominje "amplitude anksioznosti" koje "pulsiraju sve frekvencije" (ili tako nekako) na što dobiva komentar: "Ovo je super, iako ne kužim pola k.…". Naomi Buršić predstavlja se zavičajnom poezijom, a prva se pjesma zove prigodno "Gnu" i ide "San ga vidila prije lito dan kad san išla na Brijune", dok će pjesničku večer zaokružiti podsjećanjem na Nietzschea te izrecitirati pjesmu "Nihilizam po domaću" u kojoj se spominju tići i psi.

Nakon što se nazdravljanjem poeziji večer okonča, Biserka Pandur doznat će da je nagradu za književnost dobila čistačica Alma, što će ionako nervoznu i autoritativnu Biserku do kraja razjariti te će konstatirati da je to "udarac u srce književnosti" i predložiti potpisivanje peticije jer tu su svi koje ta tema zanima, ali će na kraju p(r)ogledati i zapitati se: "Ali gdje su svi?". (Napisao i snimio M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter