Tulio Demetlika: "Suzdržat ću se od komentara"

Cjelovita obnova rudarske baštine traži još 20 milijuna eura (Arhiva)
Cjelovita obnova rudarske baštine traži još 20 milijuna eura (Arhiva)

Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika prekjučer se suzdržao od komentara svježe odluke Suda časti Udruženja arhitekata Hrvatske, koji je prije nekoliko dana njegovoj bliskoj suradnici Sanji Cvjetko Jerković, koordinatorici osporavanog projekta revitalizacije rudarskog kompleksa Kova, ali i predsjednici nacionalnog udruženja arhitekata izrekao opomenu, s upozorenjem da će pokrenuti postupak njezina opoziva s mjesta predsjednice UHA-e ukoliko se najkasnije do ovog petka 20. siječnja javno ne ispriča arhitektima Damiru Gamulinu, Margiti Grubiši, Igoru Presečanu i Ivani Žalac zbog toga što im je onemogućen nastavak rada na projektu multimedijalnog kulturnog centra u Labinu, a za koji su 2007. dobili prvu nagradu na javnom arhitektonskom natječaju.

Usput, Sud časti je istu opomenu izrekao i arhitektici Branki Petković, članici Stručnog savjeta UHA-e, zbog toga što je prihvatila posao projektiranja objekta koji je bio predmet javnog arhitektonskog natječaja.

- Mislim da ću se suzdržati od komentara. Moram ući u cijeli predmet. Grad Labin će sa stručnim službama dati idućeg tjedna stručno mišljenje, kratko je izjavio gradonačelnik Demetlika.

Uputno je na ovom mjestu podsjetiti da labinski gradonačelnik i prije mjesec i pol dana, ispričavajući se tada zauzetošću obvezama u Zagrebu (on je i saborski zastupnik IDS-a) nije htio komentirati tadašnji apel autora labinske knjižnice strukovnim udrugama zbog nepoštivanja instituta javnog natječaja i povrede njihovih prava. Tada je Demetlika rekao da će "ovih dana na tu temu sazvati konferenciju za novinare". No, do danas tu konferenciju nije održao.

Moralna satisfakcija

Sa zakinutim arhitektima labinski je gradonačelnik (u ime Grada kao investitora) zadnji put komunicirao ljetos, kada ih je šokirao jednostranim prekidom suradnje, uz objašnjenje da je za prenamjenu rudarskog kupatila ukinuta obaveza raspisivanja javnog natječaja, te da će za glavni projekt Multimedijalnog kulturnog centra biti proveden postupak javne nabave na kojem mogu sudjelovati ravnopravno sa svim ostalim arhitektima.

Zakinuti autori su za gradsku knjižnicu dobili niz vrijednih nagrada, među kojima se posebno ističe nagrada "Vladimir Nazor" Ministarstva kulture RH te nagrada svjetskog udruženja dizajnera "Icograda Excellence Award".

Sada su ovom odlukom Suda časti UHA-e projektanti labinske gradske knjižnice dobili prvu, moralnu satisfakciju, a gradske labinske vlasti i Sanja Cvjetko Jerković protudarac.

Doduše, odluka suda časti pomalo je i bizarna jer se Sanji Cvjetko Jerković prijeti opozivom, iako je ona još zadnjeg dana prošle godine podnijela ostavku na čelno mjesto u UHA-i, objasnivši taj čin time da je 15. prosinca preuzela dužnost pročelnice Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada u Gradu Zagrebu.

O ovom su se slučaju, osim Suda časti UHA-e, slično očitovao interni Odbor kontrole; Društvo arhitekata Istre (kao provoditelj natječaja), također smatra da je četveročlani autorski tim oštećen, a tog je mišljenja i Društvo arhitekata Rijeke.

Za deset dana nova bitka

Za deset dana, u subotu 28. siječnja, na zahtjev cehovskog Odbora kontrole, održat će se izvanredna izborna sjednica Skupštine Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) u Zagrebu. Uz izbor novog vodstva, raspravljat će se i o odgovornosti dosadašnje predsjednice UHA-e Sanje Cvjetko Jerković zbog njenog djelovanja kao koordinatorice projekta Kova u Labinu, novo/starog projekta revitalizacije labinskog rudarskog kompleksa. Taj je proces revitalizacije dotad, i to više od 20 godina kroz njihov projekt Podzemni grad, predvodila umjetnička udruga Labin Art Express sa Deanom Zahtilom na njenom čelu .

Tu je javno i počeo sukob, i to L.A.E.-ovim javnim optužbama za zloporabu i provincijalizaciju njihovog dotadašnjeg projekta te protuoptužbama labinskog gradonačelnika da je Labin Art Express malo toga učinio u 23 godine kao i tvrdnjom da restauraciju tih prostora ne može odrediti ova udruga nego struka.

I tada smo, prije skoro pola godine, prognozirali da će se sukob u Labinu u narednim mjesecima zaoštriti, što zbog velike financijske vrijednosti, a time i političke težine, što zbog simboličke težine rudarske prošlosti.

U međuvremenu se sukob, s Deanom Zahtilom iz L.A.E-a i Sanjom Cvjetko Jerković kao glavnim akterima, proširio na Rašu. Zahtilin L.A.E. sredinom listopada prošle godine uputio je Ministarstvu kulture zahtjev za zaštitu Raše kao arhitektonsko - urbanističke cjeline, poslavši tom prilikom javnosti i apel kćerke projektanta Raše Gustava Pulitzera Finalija.

Dean Zahtila posebno je za nestručnost i neiskustvo prozvao Sanju Cvjetko Jerković, a time i njenu tvrtku Masa projekt, angažiranu na izradi idejnih rješenja nove tribine na stadionu  s nadstrešnicom, a koja bi, kako L.A.E. tvrdi, narušila vizuru na pročelje glavne zgrade rudnika, a cjelinu Raše, vele, narušili bi i planirano novo autobusno stajalište i natkrivanje bazena, od čega su investitori nakon prigovora konzervatora odustali.

Sanju Cvjetko Jerković je, kao i slučaju apela autora knjižnice, uzvratila dugim reagiranjem, nazivajući Zahtiline tvrdnje apsolutno neistinitim, a njegove sustavne napade na njen rad prilikom da ostvari svoj interes.

Dosad je u projekt revitalizacije rudarske baštine uloženo 12 milijuna kuna, što proračunskih sredstava, što potpora, a za realizaciju slijedeće faze projekta - sanaciju kupatila, lamparne, okna, osam horizonata, hodnika Krapan te u konačnici dolaska na rabačku plažu, potrebno je nemalih 20 milijuna eura. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter